statisch haar

Geef je de hele dag schokken af? Dit is waarom!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Staan al je haren overeind en krijg je een schok van alles dat je aanraakt? Dan ben je statisch. Maar wat is dat eigenlijk, en nog belangrijker: hoe kom je er vanaf?

Je geeft iemand een hand. Au, een schok. Of je trui zit de hele dag in je nek te plakken. En sta je net even normaal met iemand te praten, begint-ie te lachen. Want je haar staat overeind. Herken je al deze symptomen? Dan ben je elektrisch geladen.

Dingen worden statisch als ze elektronen afgeven aan of ontvangen van andere materialen. Daardoor worden ze elektrisch geladen. De meeste dingen om ons heen zijn niet elektrisch geladen. Wij dus ook niet, maar dat kan veranderen. Dat komt door beweging. Als jij een stukje gaat schuifelen over het tapijt, springen er elektronen van het tapijt naar jou. Dat zijn negatieve elektronen. Die maken jou weer positief. Jij bent op dat moment 'statisch geladen', want de elektriciteit staat stil in jou. Als jij weer iemand anders aanraakt, bijvoorbeeld de deurklink of een klasgenoot, kan jij die lading kwijt. En dan kan je zomaar een vonkje zien.

Droge lucht

Als jij een wollen trui over je hoofd trekt, krijgt jouw haar een positieve lading. Positieve ladingen stoten elkaar af. Daardoor gaan je haren omhoog en uit elkaar staan als je elekrisch geladen bent. Maar waarom is het nu dan zoveel erger dan normaal? Nou, dat komt doordat vocht in de lucht voor minder statische elektriciteit zorgt. Normaal gesproken verdwijnt die lading meteen de aarde in, maar als het heel koud is en de lucht heel droog, dan hoopt de elektriciteit zich op in je lichaam. Daarom loop jij dus de hele dag schokken af te geven, die lading moet namelijk ergens heen.

Hoe zorg je dat je daar niet knettergek van wordt? Een paar tips.

- Natuurlijke materialen: Kies voor kleding van natuurlijke materialen zoals katoen of linnen. En schoenen met leren zolen. De structuur daarvan is minder gevoelig voor lading.
Haarlak: Spuit een beetje haarlak in je pet of muts om statisch haar te voorkomen. Andere vette producten zijn ook goed. 
Hout: Als je de mogelijkheid hebt, zorg dan voor een kunststof of houten deurkruk. In elk geval geen metaal!

Anderen lazen ook: Dit gebeurt er allemaal (niet) als de stroom uitvalt.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren