check je wachtwoorden

Hoe betrouwbaar zijn jouw wachtwoorden?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Het is vandaag Nationale Check Je Wachtwoorden-Dag. En daar is een goede reden voor! Uit onderzoek blijkt namelijk dat 40 procent van de mensen maar twee tot vier verschillende wachtwoorden gebruikt. 10% gebruikt zelfs maar één wachtwoord voor ál zijn accounts.

Al jaren zijn er geluiden dat wachtwoorden binnenkort verleden tijd zijn. Maar tot het zover is kun je er maar beter voor zorgen dat je je zaakjes goed op orde hebt en je digitale weerbaarheid vergroten. Bijna de helft van de mensen wijzigt het wachtwoord niet eens als het gehackt is. En dat is toch wat vreemd. Want wanneer je wachtwoord op straat komt te liggen is het voor criminelen erg makkelijk om zich als jou voor te doen. Tijd dus om jouw wachtwoorden (nog) veiliger te maken. Maar hoe doe je dat dan? Of beter gezegd, met wat?

Digitale 'kluis'

Je kunt bijvoorbeeld een wachtwoordmanager gebruiken. Een wat? Een wachtwoordmanager. Dat klinkt misschien vrij chique, maar dat valt best mee. Het is een digitale 'kluis' waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Als je deze gebruikt is het én minder werk én veiliger dan welke andere manier ook om je wachtwoorden te onthouden. Inloggen is zo gebeurd, zeker op een smartphone of tablet waar je kunt inloggen met je vingerafdruk of gezichtsherkenning.

De waarschijnlijk meest bekende wachtwoordmanager is KeePass (voornamelijk geschikt voor Windows). Ander veelgebruikte tools voor wachtwoorden zijn 1Password (vooral voor OS X en iOS. Maar ook te gebruiken op Windows- en Android-toestellen), Dashlane (voor alle platformen en heeft een applicatie voor het bureaublad van je vaste computer) en LastPass (de enige die volledig in de browser 'leeft').

EenVeiligWachtwoordMaakJeZo

Geen zin in een tool die het voor je regelt en kies je liever zelf je wachtwoorden? Doe dan je voordeel met deze tips:

1. Wees lekkerlangvanstofdatmaaktradenmoeilijker: Hoe langer je wachtwoord, hoe moeilijker het te achterhalen is.
2. Gebru1k#versch1llendeKarakters!: Combineer hoofd- en kleine letters en hussel flink met cijfers, symbolen en leestekens.
3. Maar helaas, in dit W@chtw00rd trappen ze niet…: Denk niet dat je hackers en cybertuig te slim af bent door d@t s00rt vondsten. Deze trucjes liggen zó voor de hand dat elke computerboef er zo doorheen prikt.
4. Niet doen, (Voornaam)1311!: Het is niet heel slim om je geboortedatum en naam (of zelfs die van je hond) in je wachtwoord zetten. Inkoppertje voor hackers. Ook je lievelingssport of de naam van je vriend/vriendin schijnen makkelijk te achterhalen te zijn.
5. Wisselen die hap: Wat makkelijk is voor jou, is ook makkelijk voor digischurken. Dus één wachtwoord voor álle sites waar je inlogt, is niet handig. Verzin voor elke instelling wat anders. En rouleer de boel.
6. Niet opschrijven: Nu nog al die superslimme geheime codes onthouden. Gewoon even opschrijven in je telefoon? Of op een briefje naast de computer? Nee! Schrijf je wachtwoorden niet op en leg ze al helemáál niet op voor de hand liggende plekken.

Anderen lazen ook: Zo herken je een nepprofiel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren