Dossier mediawijsheid

Hoe herken je een nepprofiel?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim
Einder

(Online) media worden steeds belangrijker en nuttiger, maar soms kun je als jongere nog wel wat tips gebruiken. Daar draait de Week van de Mediawijsheid (16-23 november 2018) om. En om die reden schotelt 7Days je deze week elke dag een aantal mediatips voor. Vandaag: vijf tips over hoe je een nepprofiel op social media herkent.

1. Wees al-tijd alert

Het is verleidelijk om het goedbedoelde ouderlijk advies 'voeg nooit vreemden toe' in de wind te slaan. Ergens ook niet zo gek: je kúnt ook heel leuke leeftijdsgenoten online ontmoeten. Maar er zijn zeker risico's, dus als je het toch doet, is goed opletten altijd een must. 'Wees altijd alert', adviseert Ellen Prummel, woordvoerder van de Fraudehelpdesk. Twijfel je of iemand wel 'echt' is, ook al is het maar een klein beetje? Houd dan de boot af.

2. Google je 'vriend'

'Ga online op zoek naar de persoon die jou zou willen toevoegen. Google kan heel veel informatie opleveren. Komen die vondsten wel overeen met wat iemand beweert? Als je de naam van de verdachte in de zaak van Lisa Tuk googelt, krijg je vooral Amerikaanse websites, terwijl het een jongen uit Rotterdam zou moeten zijn. Dan moet je toch gaan twijfelen.'

Ook al slaagt iemand voor z'n Google-check, vergeet dan niet dat dat nog steeds geen garantie is dat iemand de waarheid spreekt. Iemand kan natuurlijk op meerdere sites een nepprofiel hebben aangemaakt. 

3. Google ook zijn/haar foto's

Ook het googelen van een profielfoto kan helpen bij het ontmaskeren van een leugenaar. 'Bij Google Afbeeldingen kun je een foto uploaden, waarna Google zoekt waar die afbeelding nog meer staat', tipt Prummel.

De optie zit een beetje verborgen, maar werkt supersimpel: klik op images.google.nl op het camera-icoontje rechts in de Afbeeldingen-zoekbalk. Klik op 'een afbeelding uploaden', selecteer de dubieuze profielfoto en laat Google z'n werk doen. Staat die foto op plekken die niet bij jouw 'vriend' passen? Dan probeert-ie je er waarschijnlijk in te luizen.

4. Bellen lost niet alles op

Even met elkaar bellen om te checken of jouw Facebook-vriend wel echt een onschuldige leeftijdsgenoot is? Ook dat geeft helaas geen garantie, zegt Prummel. 'Het is altijd lastig. Misschien hoor je aan iemands stem dat hij of zij geen 15 maar 40 is, maar misschien ook niet. Je hebt nooit 100% zekerheid, tenzij je iemand in het echt ontmoet.' Geef trouwens nooit zomaar je telefoonnummer: iemand met snode plannen kan bijvoorbeeld via jouw nummer dure telefoontjes plegen naar het buitenland. Op jouw kosten.'

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld je burgerservicenummer of je rijbewijsnummer. 'Daarmee kunnen criminelen bijvoorbeeld abonnementen afsluiten, auto's huren of bankrekeningen openen op jouw naam.' Schreeuw het gerust van de virtuele daken als je je rijbewijs hebt gehaald, maar post geen foto van dat roze pasje.

5. Leugenaar betrapt? Meld het

Blijkt die vijftienjarige mooiboy toch een vieze veertiger? 'Meld het niet alleen bij de politie, maar ook bij de website waar je hem of haar hebt ontmoet, zoals Facebook. Dit soort sites zijn erop gericht om fakeprofielen uit de lucht te halen. Zij willen ook niet dat hun leden iets overkomt.'

Heb je wat aan deze internettips? We hebben er nog wel meer voor je. Zo herken je bijvoorbeeld een nepprofielkick je af van jouw smartphoneverslaving en, mocht het nodig zijn: dit moet je doen als jouw naaktfoto op internet belandt. Nog meer tips vind je in ons dossier mediawijsheid.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren