Inenting

Jongens in Groot-Brittannië krijgen ook HPV-prik

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

In Canada, Australië, Oostenrijk en de Verenigde Staten gebeurt het al: niet alleen meisjes, maar ook jongens krijgen er een inenting tegen HPV, een seksueel overdraagbaar virus. Binnenkort krijgen jongens in Groot-Brittannië ook zo'n prik.

Het gaat om een injectie die beschermt tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus bestaat in meerdere varianten, waarvan er maar een paar gevaarlijk zijn. Die kunnen kanker veroorzaken. Bij meisjes kan HPV later baarmoederhalskanker veroorzaken. Bij jongens speelt het virus een rol bij het ontstaan van anus-, mond-, penis- en keelkanker. 

Ook jongens

In Groot-Brittannië worden meisjes sinds 2008 ingeënt. En nu kunnen jongens daar de prik dus ook krijgen. Deze inentingen zouden de komende veertig jaar 100.000 kankergevallen voorkomen, zeggen experts van gezondheidsorganisatie Public Health England.

Nederland

In Nederland is er in 2009 voor gekozen om alleen meisjes in te enten. Zij kunnen de prik krijgen als ze 12 of 13 jaar zijn. Jongens worden nog niet opgeroepen, maar de Gezondheidsraad adviseerde vorige maand, dat zowel jongens als meisjes via het Rijksvaccinatieprogramma moeten worden gevaccineerd.

Anderen lazen ook: 7 Fabels over prik tegen baarmoederhalskanker en 'Geef jongens ook prik tegen baarmoederhalskanker'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren