Foto: Pixabay

Jongeren kiezen vaker voor alcoholvrij

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Een biertje op het schoolfeest of een wijntje bij het eten. Jongeren beginnen er steeds later mee, blijkt uit onderzoek van Trouw en het Trimbos-Instituut.

Vijf jaar geleden werd de leeftijdsgrens voor het kopen en drinken van alcohol verhoogd van 16 naar 18 jaar. Dat vond de krant een mooi moment om eens te onderzoeken of dat echt heeft gewerkt. En dat deed het: Het aantal 16-jarigen met alcoholervaring daalde van zestig naar 55 procent en het aantal 13-jarigen met een drankje op daalde zelfs van zeventig naar 27 procent.

Blaastest

Volgens de onderzoekers komt dat doordat we beter op de hoogte zijn van de gevaren van het drinken van alcohol op jonge leeftijd. Vijf jaar geleden vonden de meeste ouders (62 procent) nog dat ze hun kinderen af en toe best een drankje konden geven, ook al waren ze nog geen zestien. Nu vindt de helft van de ouders dat hun kinderen in ieder geval zestien moeten zijn. Daar worden ze bij geholpen door scholen: er wordt meestal geen drank meer geschonken op schoolfeesten en op schoolreis gaat vaak een blaastest mee.

Veel drankjes

Hoewel nog niet altijd de leeftijd van achttien wordt aan gehouden, beginnen jongeren dus wel later met drinken, blijkt uit het onderzoek. Toch betekent dat niet dat jongeren op hun zeventiende of achttiende minder alcohol drinken dan een paar jaar geleden. Als ze eenmaal beginnen met drinken gaan ze snel naar een 'volwassen' consumptie. Een zeventienjarige in 2018 drinkt bijvoorbeeld evenveel als een zeventienjarige in 2010.

Anderen lazen ook: Wel of geen alcohol als je jonger bent dan 18?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren