Regenboogvlag

Jongeren positiever over homoseksualiteit

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Op school eerlijk vertellen dat je homo of lesbisch bent? Volgens meer dan de helft van de Nederlandse middelbare scholieren kan dat. 

De cijfers komen uit een groot onderzoek naar seksuele identiteit in Nederland en Europa. Daaruit blijkt dat Nederlanders steeds positiever zijn over homo- en biseksualiteit. In 2006 was 53% dat, nu is dat gestegen tot 74%. Volgens de onderzoekers komt dat onder andere doordat mensen opener over homoseksualiteit spreken.

Positiever

Ook ouderen en religieuze groepen denken positiever over LHBT'ers dan vroeger. Slechts 2% van de Nederlanders zou zich schamen voor een homoseksueel familielid. Dit percentage ligt in andere landen veel hoger: in Frankrijk 10%, in Zwitserland 25% en in Rusland zelfs 67%. In IJsland zijn ze het meest positief, Nederland staat op de tweede plaats.

Vrienden

Jongeren zijn dus ook positiever. 73% van de middelbare scholieren vindt het geen probleem om bevriend te zijn met homoseksuele jongens of lesbische meisjes. In vergelijking met een paar jaar geleden, maken ze minder verschil tussen een jongen en een meisje die elkaar zoenen en twee meisjes of twee jongens die dit doen.

Geweld

De onderzoekers schrijven dat dit positieve beeld ook een andere kant heeft: homo-haat en scheldpartijen op sociale media. Ook wordt meer aangifte gedaan van geweld tegen homo's en lesbiennes op straat. Wat dat betreft moet zelfs in het homo-vriendelijke Nederland nog veel gebeuren.

Wat weet jij over LHBT? Doe De Grote Paarse Vrijdag-quiz.

Anderen lazen ook: 1 op de 3 heeft moeite met zoenende mannen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren