Jongeren Telefoon Smartphone Foto

Jongeren vinden het lastig: is iets nepnieuws of niet?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Weet jij welke informatie op internet betrouwbaar is? Veel jongeren vinden het lastig om te beoordelen of iets wat ze online tegenkomen nepnieuws of juist betrouwbare informatie is.

Meer dan de helft van alle jongeren (van 10 tot 18 jaar) is niet in staat om informatie op websites kritisch te beoordelen. Dat blijkt uit cijfer van Monitor Jeugd en Media 2017 van Kennisnet.

Overschatten

Jongeren overschatten zichzelf vaak. Ze denken dat ze online goed de weg weten en websites prima kunnen beoordelen, maar dit blijkt toch niet zo te zijn. 'Wij hadden verwacht dat ze meer zouden kunnen op digitaal gebied. Samen met de Universiteit Twente lieten we meer dan 1000 jongeren een praktische toets doen, in de verwachting dat ze in staat zouden zijn de opdrachten op een behoorlijk niveau uit te voeren. Dat bleek niet zo te zijn', vertelt Remco Pijpers, social media expert bij Kennisnet.

'Dat zegt mijn gevoel'

'Het verzamelen van de informatie ging meestal nog wel redelijk, alhoewel dat ook niet bij iedereen het geval was. Maar zodra het een stapje dieper ging en leerlingen de verzamelde informatie moesten beoordelen, zeiden veel van hen: 'Ik weet niet hoe'. Veel andere leerlingen hadden als argument om een bron betrouwbaar te noemen: 'Dat zegt mijn gevoel'. Zo ontdekten we dat het grootste deel van de leerlingen nogal wat bagage mist om dit soort opdrachten te kunnen uitvoeren', legt Pijpers uit.

Schoolniveau

Wel blijkt dat jongeren handig zijn online en met digitale apparaten. Hoe hoger het schoolniveau, hoe beter de digitale vaardigheden zijn. Volgens Pijpers scoren vmbo-leerlingen namelijk het laagst. 'Vwo'ers checken vaker of informatie op meerdere websites voorkomt en of een website er betrouwbaar uitziet.' 

De Monitor Jeugd en Media 2017 wordt gepubliceerd vanwege van de Week van de Mediawijsheid die vandaag begint. Het thema dit jaar is: Generatie Media: Samen mediawijs

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Helft jongeren: 'Ik ben smartphoneverslaafd!' of Zeven dagen geen smartphone: hot or not?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren