roken minder stoer

Jongeren vinden rokers niet meer stoer en sterk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Roken stond nog niet zo lang geleden voor 'stoer', 'sterk' en 'zelfverzekerd'. Dat is in een paar jaar tijd veranderd. Veel jongeren van nu vinden niet-rokers juist stoer en sterk. 

Dat vertelden onderzoekers het Trimbos Instituut aan RTL Nieuws. Volgens hen hebben anti-rookcampagnes geholpen om het roken onder jongeren minder populair te maken. 

Belachelijk

De dalende populariteit van roken komt onder andere door het belachelijk maken van roken door KWF Kankerbestrijding een aantal jaar geleden ('Roken is zooo strakke gele zwemslip'). Ook het rookverbod dat op steeds meer openbare plekken zoals stations, speeltuinen en schoolpleinen geldt, zorgen dat meer jongeren het juist normaal vinden om niet te roken. 

Jaren negentig

Ook een ander onderzoek uit 2016 laat zien dat het aantal jongeren onder de zestien dat rookt, afneemt. Eind jaren negentig rookte ruim 10 procent van deze jongeren, in 2016 was dat zo'n 1,3 procent. Wat ook zou helpen is dat in televisieprogramma's steeds minder gerookt wordt.

Verontrustend

Dat is goed nieuws tegenover een verontrustend bericht van gisteren: sigaretten zijn véél schadelijker dan fabrikanten aangeven. In de meeste sigaretten zitten ongeveer drie keer meer giftige stoffen dan op het pakje staat vermeld. Dat komt omdat de piepkleine ventilatiegaatjes in de filters van sigaretten in de tests van fabrikanten niet worden dichtgedrukt. Als je een sigarat vasthoudt doe je dat wel. Rokers krijgen dus veel meer teer, nicotine en koomonoxide binnen dan fabrikanten zeggen.

Anderen lazen ook: Wereld Niet Roken Dag: zin of onzin?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren