Naar Lowlands? Neem ontsmettingsmiddel mee!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Hoe vies zijn de handen van festivalbezoekers? Wetenschappers van de Universiteit Utrecht onderzochten het op Zwarte Cross. Hun resultaten zijn precies op tijd bekend voor Lowlands.

Dansen in de modder, poepen op een dixi en douchen... ho maar. Op een festival neem je meestal niet dezelfde hygiënemaatregelen als thuis. Dat blijkt wel uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Op Zwarte Cross onderzochten ze de aanwezigheid van poepbacteriën op de handen van festivalbezoekers. Wat bleek? Op driekwart van de handen troffen ze de bacteriën aan. Onder normale omstandigheden is dat meestal vijf tot tien procent.

Alcoholdoekjes

Dat klinkt vies en dat is het ook wel. Want de kans om ziek te worden ligt daardoor op de loer. En eigenlijk is het makkelijk op te lossen, legt onderzoek Len Lipman uit. ‘Neem alcoholdoekjes mee en reinig je handen. Zéker als je gaat eten. Veel mensen stoppen al plugjes in hun tas als gehoorbescherming. Zo’n pak doekjes of een flesje ontsmettingsgel kan daar ook nog wel bij.’

Risicofactor

Het is niet zo dat je meteen bang hoeft te worden. Lipman: ‘We laten een risicofactor zien. Vergelijk het met roekeloos rijden. Dat kan ongelukken veroorzaken, maar niet elke roekeloze rit doet dat ook. Dat je het risico loopt, betekent niet dat je ook echt ziek wordt.’

Anderen lazen ook: Regen op komst = goedkoop naar Lowlands.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren