regelgeving namen

Namen als Linda en Tom, verboden in het buitenland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Onlangs zorgde een bizarre babynaam voor veel ophef in Frankrijk. Een Frans stel noemde hun kindje ‘Jihad’. En hoewel deze naam inspanning of strijd betekent, denken veel Fransen aan iets anders.

Jihad betekent namelijk ook ‘heilige oorlog’ en dat gebruiken terroristen vaak als ze praten over terreur. In Frankrijk pleegden terroristen aanslagen op een tijdschriftredactie en een concertzaal. Een babynaam die naar oorlog verwijst, vinden sommige Fransen daarom niet passend. De rechtbank moet nu beslissen of baby Jihad zijn naam mag houden.

Ook in Nederland komt er soms een rechter aan te pas bij babynamen. Tjakkalotte, Bloem Pot, Miracle of Love en Maastricht: allemaal namen die een rechter in ons land ooit verboden heeft. Een kindernaam bedenken is ook niet makkelijk. Het moet immers leuk zijn voor een schattige baby, maar ook voor een oud opaatje.

Net als in Frankrijk en Nederland hebben nog meer landen regels opgesteld voor kindernamen. Wil je je kind in IJsland bijvoorbeeld Charlotte noemen, dan steekt de overheid daar een stokje voor. Hieronder vijf landen die Nederlandse kindernamen verbieden:

Ijsland

A, B, D ... In IJsland bestaat de letter C niet. Ook de Q en de Z en W zitten niet in het alfabet. Namen met deze letters zijn daarom verboden. In dit koude land bestaan dus geen Charlottes, Quirines, Zoë’s, en Willems.

Saoedi Arabië

Linda is in Nederland een doodgewone naam. En precies om die reden is ‘Linda’ verboden in Saoedi Arabië. De naam is te westers en daarom ongepast vindt het Arabische land. Ook namen als Sandy, Lauren en Alice zijn niet toegestaan.

Portugal

In Portugal is het verboden om je kind een afkorting als naam te geven. Je mag je baby bijvoorbeeld wel Tomas noemen, maar geen Tom. Alex wordt hier dus het traditionele Alexander en de Portugese Elisa heet Elisabeth.

Maleisië

Je kind vernoemen naar een kleur, automerk of groente- en fruitsoort kan niet in Maleisië. Ook namen die verwijzen naar dingen uit de natuur zijn onwettig in dit land. Populaire Nederlandse namen als Roos, Vlinder en Wolf mogen dus niet.

Duitsland

Een Robin, Luca of Nicky kom je in Duitsland niet snel tegen. In het land moet je namelijk aan de voornaam kunnen zien welk geslacht het kindje heeft. Als dit niet het geval is moet de tweede naam aan deze eis voldoen. Deze regel geldt ook in Denemarken, IJsland en Portugal

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Bestaan deze idiote plaatsnamen echt? of 'Nieuwe klaslokalen? Geef ze ook vrouwennamen!'

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren