Foto Ruben Oreel

Niels (15): 'Ik verdien geld met mijn hobby'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Rond, vierkant, driehoekig, met meerdere lagen of met gekleurde spetters bovenop. In één weekend maakt Niels Hoogenraad (15) uit Middelburg ongeveer tweehonderd glimmende bonbons met veertien verschillende smaken. Om zelf op te eten, maar ook om te verkopen met zijn bedrijf Nielson Bonbon.

Op zijn veertiende verjaardag sleepte Niels zijn droombaan binnen: hij mocht werken in de chocolatier waar hij al heel wat bezoekjes had gebracht. Om te proeven én om te kijken. Want niet alleen het eten van chocola, maar ook het werken ermee is zijn grote hobby. Drie uur per week brengt hij nu in de winkel door. ‘In het begin mocht ik alleen opruimen en schoonmaken. Maar ondertussen kon ik wel meekijken en vragen stellen. Nu mag ik ook met de tempereer-machines werken en dat vind ik helemaal geweldig. Die zorgen ervoor dat de chocola warm genoeg blijft zodat de bonbons gaan glimmen.’

Thuis aan de slag

Niet alleen op zijn werk maakt Niels de mooiste en lekkerste bonbons, ook thuis gaat hij door. Daar heeft hij 25 mallen en vormen en de beste chocola en ingrediënten waar hij bonbons met verschillende smaken mee maakt. ‘Ik vul de vormen met gesmolten chocola en die laat ik even trillen, zodat de luchtbelletjes eruit gaan. Daarna houd ik het op de kop, zodat de chocola alleen aan de buitenkant in de vormpjes blijft zitten. Dat laat ik hard worden en dan doe ik de vulling erin. Daar gaat weer chocola op en dat strijk ik af, zodat je een bodem hebt. Met één mal kun je 21 bonbons maken. Dat kost ongeveer een uur.’

Experimenteren met smaken

Niels heeft nu veertien verschillende smaken, waaronder sinaasappel, salted caramel, hazelnoot, framboos, honing, sambal en koffie. ‘Ik vind het heel leuk om te experimenteren. Zelf eet ik het liefst salted caramel en hazelnoot.' En het minst graag? ‘Ik heb een keer een bonbon met kiwi gemaakt. Daarvoor had ik kiwipasta gemaakt, maar dat was veel te sterk en geen succes.’ 

Tweehonderd in een weekend

In het weekend maakt Niels ongeveer tweehonderd bonbons in twee dagen. Die verkoopt hij met zijn bedrijf Nielson Bonbon. ‘In het begin verkocht ik vooral aan vrienden, familie en docenten, maar ik heb ook steeds meer klanten die ik niet ken. Om nog meer mensen te bereiken ben ik nu bezig met een eigen website.’ Een doos met elf bonbons kost vijf euro eentje met 22 bonbons tien euro. Om die prijs te bepalen heeft hij precies uitgerekend wat een doos bonbons met verpakking hem kost. Daar heeft hij een klein bedrag bij opgeteld om wat winst te maken. ‘In het begin kreeg ik nog wat geld van mijn ouders, maar dat is nu niet meer nodig.’ 

Eigen chocoladewinkel

Niels zit nu op de havo, maar weet al zeker dat hij een bakopleiding gaat doen en de richting voor chocolatier kiest. En misschien wil hij daarna een eigen chocoladewinkel openen. ‘Ik vind het echt gaaf om te ondernemen. Ik ben graag lekker zelf bezig en ik verdien dan ook nog eens geld met mijn hobby.’ Tot die tijd blijft hij oefenen. Of hij ondertussen veel van de bonbons snoept? ‘Tijdens het maken proef ik wel altijd even, maar verder valt het wel mee. Ik ben er al de hele dag mee bezig en daarna heb ik er toch minder zin in. Ik maak liever bonbons dan dat ik ze opeet.’

Steeds meer jongeren van 18 jaar of jonger beginnen net als Niels een eigen bedrijf. Dat aantal is in 2019 met 70% gestegen, vergeleken met een jaar eerder. In 2018 schreven 3876 jongeren zich in, een jaar later waren dat 6572. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Kamer van Koophandel.

Anderen lazen ook: Een eigen kledingmerk voor je achttiende: hoe is dat?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden