Bioscoop

Nu ook bescherming tegen hard geluid in bioscoop

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Na poppodia, festivals en evenementen, gaan ook bioscopen, fitnesscentra en organisatoren van school- en studentenfeesten zorgen dat bezoekers geen gehoorschade oplopen. Vandaag maakten ze daarover afspraken met staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid.

Op plekken waar versterkte muziek te horen is, loop je het risico dat je gehoor beschadigd raakt. Ook via oortjes naar harde muziek luisteren kan leiden tot doofheid of tinnitus. 

Volgens Stichting Hoormij hebben in Nederland zo'n miljoen mensen last van tinnitus: ze horen constant of heel vaak gesuis, een piep of gebrom in hun oren. Het aantal mensen met deze aandoening stijgt, ook onder jongeren. Tinnitus kan heel veel oorzaken hebben, maar een belangrijke boosdoener is in ieder geval lawaai. 

Veilig

Poppodia, festivals en evenementen hadden al afspraken over veilige geluidsniveaus gemaakt met de overheid. Vandaag sloten zich daarbij ook bioscopen, fitnesscentra en organisatoren van scholieren- en studentenfeesten aan.

De staatssecretaris zei: 'Om een leven lang te kunnen genieten van muziek – thuis, bij een concert of tijdens het sporten - moeten we allemaal ontzettend zuinig zijn op ons gehoor. Want schade door te hard geluid is onherstelbaar.' Hij stelde dat het bij concerten en festivals al heel normaal is om goed na te denken over gehoorbescherming en dat zou volgens hem ook voor sportscholen en bioscopen moeten gelden: 'Ook daar moet het zo veilig mogelijk zijn voor je gehoor. Daarin maken we vandaag een mooie stap.'

Love My Ears

De betrokken partijen spraken onder andere af dat ze zich aan maximale gemiddelde geluidsniveaus zullen houden. (Voor volwassenen is dat maximaal een gemiddelde van 103 decibel gemeten over 15 minuten. Het geluid in een discotheek of dat van een kettingzaag is bijvoorbeeld zo'n 105 decibel.)

Daarnaast gaan ze ervoor zorgen dat bezoekers makkelijk aan oordoppen kunnen komen. Het is wel belangrijk dat die oordoppen een goed muziekfilter hebben, zodat je kunt blijven genieten van de muziek. Op de website van de campagne I Love My Ears staan tips voor gehoorbescherming tijdens concerten.

Anderen lazen ook: 5 dingen die je moet weten over oorsuizen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren