Zweden

Op zoek naar een nieuw woord voor...

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

In Zweden bedachten ze vijftien jaar geleden een nieuw woord voor het vrouwelijk geslachtsdeel: snippa. Bij de campagne hoorde een vrolijk promotieliedje en iedereen gebruikt de woorden snippa en snopp (piemel) nu zonder gêne. In Nederland is nu ook zo'n actie.

Volgens Kenniscentrum seksualiteit Rutgers, leren Nederlandse meisjes niet om van jongs af hun geslachtsdeel te benoemen. Het gangbare woord voor het mannelijke geslachtsdeel is piemel of penis. De medische term voor het vrouwelijk geslachtsdeel is vulva. Het woord vagina wordt wel veel gebruikt, maar zou een minder gangbaar woord zijn.

Minder zelfbewust en weerbaar

'En waar geen taal voor is, daar kun je niet over praten. Niet met je ouders, maar ook niet met vriendinnen of als er iets met je geslachtsdeel is gebeurd, wat je niet wilde,' schrijft de organisatie. Meisjes zouden daarom volgens Rutgers minder zelfbewust en weerbaar zijn, nog voordat ze seksueel actief worden.

Top 5

De organisatie gaat daarom samen met radioprogramma De Wild in de Middag (KRO-NCRV) en Sofie van den Enk op zoek naar een nieuw woord voor het vrouwelijk geslachtsdeel. De vijf populairste inzendingen vind je hier. Daar kan op gestemd worden tot woensdag 12 december 14.00 uur. De Wild in de Middag zal diezelfde dag het populairste woord bekendmaken.   Hieronder kun je de video uit Zweden over snippa en snopp bekijken:

SUBTITLED - Swedish child programme Snoppen och snippan

Anderen lazen ook andere artikelen over seksualiteit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren