Alcohol Jongeren

Tandarts waarschuwt voor zure mixdrankjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Drink geen mixdrankjes als je je tanden gezond wil houden. Daarvoor waarschuwt een Britse tandarts met heftige foto's op Facebook.

Lewis Ehrlich deelde deze week ingezoomde foto's van tanden kort na het drinken van een glas water, het mixdrankje Vodka Cruiser en een gin-tonic. Wat blijkt? Alleen de foto (plaatje twee hieronder) waarbij de tand in aanraking is gekomen met water, is glad. Het glazuur van de andere twee tanden zitten vol gaten.

Dr Lewis Ehrlich 1534511276

Rethink your drink🥤🍷 Swipe through the pictures and read below... We’ve all heard of tooth decay but many haven’t heard...

Posted by Dr Lewis Ehrlich on Monday, August 13, 2018

Alleen maar water?

De tandarts wil met deze foto's waarschuwen voor tanderosie. Dat ontstaat wanneer je tandglazuur oplost door de zuren in eten en drinken. 'Je hebt maar één set tanden', zegt hij. Moeten we dan alleen maar water drinken? Ehrlich begrijpt dat daar weinig voorstanders voor zijn. Voor de liefhebbers van mixdrankjes heeft-ie daarom een paar tips:

  • Als je een mixdrankje neemt, drink het dan door een rietje
  • Drink na het mixdrankje een paar slokken water
  • Wacht minimaal een halfuur met het poetsen van je tanden

Frisdrank is slecht

Ruurd Westra - van de Associatie Nederlandse Tandartsen - legt bij RTL Nieuws uit dat die zuren niet in de alcohol zelf zitten, maar wel in de dranken waarmee alcohol vaak wordt gemixt. 'Frisdranken kunnen heel zuur zijn. Zelfs als ze juist zoet smaken. De combinatie met suikers maken ze heel slecht voor je tanden.'

Lees ook: Wel of geen alcohol als je jonger bent dan 18?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren