Foto: Reuters

TikTok: populair maar ook vaak in opspraak

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

TikTok is razend populair maar er komen ook regelmatig kwalijke berichten naar buiten. Deze week werd bekend dat het Amerikaanse leger de app heeft verboden omdat er gevaar bestaat op cyberaanvallen. Het is niet de eerste keer dat TikTok negatief in het nieuws komt.

Playbacken en dansen op je favoriete liedje in korte video's. Vanaf 2016 werd de app musical.ly daarmee erg populair. In 2018 veranderde de naam van de app naar TikTok nadat het Chinese bedrijf Bytedance musical.ly kocht. Op die naamsverandering kwam eerst veel kritiek maar uiteindelijk bleef de app een groot succes. In november vorig jaar bleek dat TikTok ruim 1 miljoen Nederlandse gebruikers heeft.

Verbod militairen

Deze week kwam de app in het nieuws omdat het Amerikaanse leger de app heeft verboden. Militairen mogen daar geen filmpjes meer maken met TikTok. De marine en landmacht hebben de app verboden omdat er gevaar zou zijn op cyberaanvallen. Daarom mogen ze de app niet meer gebruiken op hun werktelefoon die ze van de overheid hebben gekregen. Het leger kan militairen niet verbieden om privé op hun eigen telefoon de app te gebruiken. Maar vraagt wel om er voorzichtig mee te zijn. TikTok is eigendom van een Chinees bedrijf en het Amerikaanse leger is bang dat er belangrijke gegevens in Chinese handen vallen.

Kritische video 

Al eerder kwam TikTok in opspraak toen Ferora Aziz (17) werd geblokkeerd. Nadat ze een kritische video over de situatie van de Oeigoeren had gemaakt, werd het filmpje verwijderd en kon ze niet meer op de app. De Oeigoeren zijn een islamtische minderheid in China. Er kwam in die periode bewijs naar buiten dat zo'n miljoen Oeigoeren zitten opgesloten in 'heropvoedingskampen'. Later maakte TikTok de blokkade ongedaan en bood excuses aan. Het zou gaan om een menselijke fout omdat ze een foto van Osama Bin Laden liet zien in een video. Maar Feroza geloofde die verklaring niet.

Discriminatie

Uit documenten van een Duitse blog bleek in december dat TikTok gehandicapte gebruikers discrimineerde. Gehandicapte gebruikers werden bestempeld als 'Risk 4' waardoor hun filmpjes werden afgeschermd voor internationaal publiek. Ook die van homoseksuele en dikkere gebruikers werden verborgen. De app gaf hiervoor als reden dat ze hen wilden beschermen tegen online pesters. Inmiddels is TikTok gestopt met het afschermen van deze gebruikers. 

Anderen lazen ook: Sara Dol lanceert serie op TikTok.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden