Barbie Rosa Parks

Twee powervrouwen krijgen eigen Barbie

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Blond, wit, blauwe ogen en een wespentaille. Zo zagen praktisch alle Barbies er ooit uit. Maar de laatste jaren probeert fabrikant Mattel er, na bakken kritiek, meer diversiteit in te krijgen. De twee nieuwste Amerikaanse Barbiepoppen zijn geïnspireerd op de mensenrechtenactiviste Rosa Parks en astronaute Sally Ride.

De twee nieuwste modellen zijn toegevoegd aan een al bestaande lijn: de Inspiring Women Series. De pop van Rosa Parks draagt, helemaal in jaren '50-stijl, een brilletje, bloemenjurk en lange vilten jas. Die van Sally Ride heeft een blauw astronautenpak aan en draagt helm met daarop de Amerikaanse vlag.

Rosa Parks: strijder voor burgerrechten

Wie zijn vrouwen achter de Barbies? Rosa Parks zat in de jaren '50 op school. Daar moest ze naartoe lopen, want in Amerika vonden ze toen dat de bus alleen voor witte mensen was. Er waren zelfs speciale scholen voor zwarte kinderen. Op 1 december 1955 zat Parks toch in de bus in Montgomery (Alabama). Ze weigerde toen om haar plaats af te geven aan een witte passagier, terwijl ze dat volgens de wet wel moest. De politie kwam erbij en gaf Parks een boete. Die weigerde ze te betalen, en uiteindelijk werd ze zelfs gearresteerd. Toen de bekende Martin Luther King lucht van dit verhaal kreeg, riep hij de zwarte bevolking van Montgomery op om de bus te boycotten. Uiteindelijk werd Parks vrijgesproken. En het busbedrijf? Dat ging bijna failliet. Ze schaften de omstreden regels af.

De tekst loopt door onder de tweet.

Barbie 1566989292

Sally Ride: jongste Amerikaan in de ruimte

Dan de persoon achter de andere nieuwe Barbie. Sally Ride was een Amerikaans natuurkundige en astronaut voor NASA. In 1983, als 32-jarige, was ze de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte. En nog steeds is ze de jongste Amerikaan ooit in de ruimte.

Kritiek

De meeste reacties op de poppen zijn positief. Maar op social media gaan ook berichten dat de poppen geen realistische weergave zijn van het lichaam van de vrouw. Een beetje kritiek is Mattel inmiddels wel gewend. Eerder dit jaar introduceerde het bedrijf een rolstoelgebruiker en een Barbie met een prothesebeen. Daar was niet iedereen blij mee, want niet alle vrouwen met een beperking zouden een rolstoel gebruiken. Ook kwam er kritiek toen vorig jaar een zwarte Barbie uitkwam, omdat die niet overeen zou komen met hoe zwarte vrouwen in het echt hun haar stylen. En dáárvoor kreeg het bedrijf al lang te horen dat de Barbies veel te weinig divers waren.

Als reactie daarop kwam Mattel in 2016 met een nieuwe lijn poppen in alle soorten en maten: slank, rond, lang, klein, in meerdere huidtinten en met verschillende kapsels. De nieuwste poppen liggen trouwens (nog) niet in Nederlandse winkels. Ze worden voorlopig alleen in Amerikaanse supermarkten aangeboden. Volgens de site van Mattel zijn ze binnenkort online te koop.

Barbie 1566990633

Anderen lazen ook: Tweeling wil af van taboe rond meisjesbesnijdenis: 'Schaam je niet!'

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren