Foto: ANP

Tweede klimaatmars aangekondigd

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Kon je op 7 februari niet bij de klimaatmars in Den Haag zijn of wil je nog een keer je stem laten horen? Dan krijg je nog een kans: Op 14 maart organiseert Youth For Climate NL weer een klimaatmars.

Dat besloot de organisatie na een gesprek met premier Mark Rutte en klimaatminister Eric Wiebes dinsdagavond. Het gesprek duurde een uur en er was een goede sfeer. Het voelde goed en de organisatoren kwamen redelijk tevreden naar buiten, maar na een paar uur veranderde dat. ‘Het was een mooi gesprek en alles maakte natuurlijk veel indruk’, vertelde bedenker Stijn een dag later in De Wereld Draait Door. ‘Maar na het gesprek zijn we nog even bij elkaar gekomen om de notulen door te nemen. Toen kwamen we erachter dat we niet bereikt hadden wat we wilden bereiken.’

Voorloper

Rutte vertelde bijvoorbeeld dat alles afhankelijk is van de Europese Unie en dat Nederland daar niet in voorop kan lopen. ‘Maar wij denken dat het heel mooi is als Nederland wél een voorloper kan zijn.’ Volgens de organisatoren gaven Rutte en Wiebes vaak geen antwoord op de vragen en maakten ze zinnen niet af. Ze voelden zich daardoor niet erg serieus genomen.

Veel jongeren naar Den Haag

Daarom besloten de scholieren nog een klimaatmars te organiseren: op 14 maart op het Malieveld in Den Haag. Hoeveel jongeren ze verwachten durven ze niet te zeggen, maar ze willen de tijd nemen om het allemaal heel goed te organiseren. Duidelijk is dat deze groep zich niet laat inpakken: ‘Wat we wilden bereiken is dat we vertrouwen krijgen in de politiek en dat hebben we nu zeker nog niet. Daarvoor moeten ze eerst actie ondernemen.’

Dansen en zingen

Op de eerste klimaatmars op 7 februari kwamen meer dan vijftienduizend jongeren naar Den Haag. Zij liepen door het centrum, langs het Binnenhof en protesteerden al dansend en zingend voor een beter klimaat.

Anderen lazen ook: Schreeuwen, dansen en zingen voor het milieu.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren