upcycling upcyclen workshop

Upcyclen maar! Zo doe jij langer met je kleding

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Gooi jij een broek met een kapotte rits of enorme vlek in de kledingbak? En wat doe je met kleding die je niet meer leuk vindt? Iedereen weet dat het voor de planeet het beste is om zo lang mogelijk met items te doen, maar in de praktijk is dat lastig. H&M lanceert een platform met tips.

Kleding, schoenen en accessoires langer laten meegaan. Ze niet alleen hergebruiken, maar ook beter, mooier of leuker maken. Upcycling dus. Dat is het idee achter platform Take Care. ‘Dat gaat over kleine dingen’, zegt sustainability manager Annet Feenstra, 'als: hoe zet ik een knoop aan, hoe moet ik iets wassen en strijken, tot inspiratietips als: hoe maak ik een nieuw kledingstuk uit twee oude dingen die ik boring vond?’

Nuttig bezig zijn

Dat klinkt nobel, maar is H&M niet de koning van fast fashion? ‘Wij zijn op meerdere vlakken bezig met duurzaamheid. In 2030 willen we dat al onze producten van gerecycled of van duurzaam gemaakt materiaal zijn. Daarnaast zijn wij één van de weinige ketens waar klanten van elke item kunnen zien waar, door wie, hoe en van welk materiaal het gemaakt is. Ook kun je bij ons kleding inleveren die je écht niet meer wil. Wij dragen dat over naar organisatie I Collect, die daar dan weer iets nuttigs mee doet.’

Toegegeven: op het platform vind je nuttige en geinige hacks. Bijvoorbeeld:

#1:schoenen die je veel draagt, kunnen gaan rieken. Gooi ze niet in de wasmachine! Verse, droge theezakjes in de schoenen absorberen de stank.

#2:vlekkendie je er niet uit krijgt? Maak stippen of andere patronenom ze te bedekken. Gebruik een stempel of spons om mooie patronen te maken met textielverf. Pak je een strijkijzer erbij om de verf te fixeren. Kan het daarna gewoon gewassen worden.

#3: Dat ellendige achterkantje van je oorbel (weer) verloren? Geen paniek. Je hebt vast eengummetje in je etui. Gebruik een stukje daarvan als achterkantje (die van de bovenkant van een potlood zijn perfect qua grootte!) en je oorbel blijft weer zitten.

#4: Te kleine schoenen? Natte sokken zijn je beste vriend. Loop ermee in de schoenen totdat de sokken gedroogd zijn. Een beetje viezig misschien, maar volgens Take Care heb je daarna wel (een beetje) extra ruimte.

Vanaf februari zijn er upcycling-workshops in H&M-winkels in Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Breda. Op hm.com/takecare vind je meer informatie.

Anderen lazen ook: Nepbont aan je parka, kan dat nog wel?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden