bijdrage depressiegala

Wat is er gebeurd met subsidie voor Depressiegala?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Voorlichting geven over depressie op 500 scholen was wat de organisatie van het Depressiegala wilde gaan doen. Dat is mislukt, zo blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. De subsidie van het ministerie van Volksgezondheid hiervoor blijkt voor hele andere doeleinden te zijn gebruikt. Een deel van het geld schijnt te zijn gegaan naar de directie en het management. Hoe zit dat?

1. Wat is er gebeurd?

In 2017 werd door het ministerie van Volksgezondheid één keer een bijdrage gegeven van 350.000 euro aan de Mental Health Foundation (MHF), bedoeld voor een bewustwordingscampagne over depressie en een gala speciaal gericht op jongeren. De organisatie zou meer gaan doen van dit geld, zoals depressievoorlichting geven op 500 scholen en het opzetten van een buddysysteem van zelfhulpgroepen voor leerlingen.

Het gala werd eenmalig uitgezonden op tv en op verschillende manieren werd er geld opgehaald voor onderzoek naar depressie. Tickets kostten 50 euro en ook online kon geld gedoneerd worden. Die twee bij elkaar zouden zo'n 50.000 euro opgeleverd hebben en gebruikt worden om jongerenorganisatie Tweestrijd te ondersteunen. Maar de opbrengst van het gala ging niet naar het depressie-onderzoek. En ook Tweestrijd heeft nooit iets ontvangen.

2. Om hoeveel geld gaat het?

Lange tijd probeerde Nieuwsuur te achterhalen wat er terecht was gekomen van alle plannen. De MHF weigerde alleen informatie te delen. Op basis van documenten die werden opgevraagd door het actualiteitenprogramma (wat mogelijk is via de Wet openbaarheid van bestuur, Wob, red.) werden gegevens toch boven tafel gehaald.

Uit opgevraagde documenten blijkt dat geplande projecten minder goed liepen dan verwacht. Daarom paste de MHF zelf het subsidiebedrag naar beneden aan, tot zo'n 277.000 euro. Het verschil werd terugbetaald aan het ministerie. Van die 277.000 euro blijkt zo'n 89.000 opgegeven te zijn als kosten voor 'inzet directeur', voor het scholenproject en het gala. De 'kosten' van een aantal managers zou zo'n 55.000 euro zijn. De rest zou zijn gebruikt voor locatiehuur, catering, externe deskundigen, sprekers en gastvrouwen.

3. Hoe reageerden de MHF en het ministerie van Volksgezondheid?

Het bestuur van de MHF, dat bestaat uit psychiaters, heeft laten weten het jammer te vinden dat geplande projecten mislukt zijn. Maar ze zien ook een positieve kant, zo schrijven ze op hun site. Het gala heeft in hun ogen namelijk veel media-aandacht opgeleverd voor depressie, en daarmee zou hun doelstelling ruimschoots zijn behaald.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft na 2017 geen subsidie meer gegeven voor het gala. Het gala dat vanavond voor de vijfde keer wordt georganiseerd heeft geen enkele euro gekregen. Om toch aandacht te blijven vragen voor depressie maakte het ministerie zelf een publiekscampagne. Ze kregen hulp van media- en reclamebureaus en ook Stichting Tweestrijd hielp vrijwillig mee bij het bedenken ervan. 

Anderen lazen ook: Iemand helpen met een depressie? Dat doe je zo.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren