'Week zonder vlees is gemeenschappelijk doel'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: deze week is uitgeroepen tot de Nationale Week zonder Vlees. Meer dan 31.000 mensen schreven zich in om mee te doen. Waarom doen zoveel mensen dat?

Volgens mediapsycholoog Mischa Coster is er een trend te zien in het tijdelijk onthouden van bepaalde dingen. ‘Zo’n week is een handig duwtje in de rug voor veel mensen die zoiets al eens willen proberen. Het verlaagt de drempel, want het is heel lastig als je op een ander moment zegt: “Ik ben gestopt met vlees eten.” Dan krijg je waarschijnlijk veel reacties en moet je het vaak uitleggen. Nu begrijpt iedereen het direct en doen anderen misschien ook wel mee. Zo’n actie wordt een gemeenschappelijk doel.’ Dat merken Lotte en Mélissa ook.

Lotte (18): ‘Ik eet het liefst een schnitzel’

‘Ik eet normaal gesproken elke dag vlees, het liefst een schnitzel. Ik eet vooral gehakt, kip en varkensvlees. Mijn zus eet al langer vegetarisch en zij moedigde me aan om deze week mee te doen. Ik zou me ook wel lullig voelen als ik gewoon vlees zou eten, terwijl er zo’n week wordt georganiseerd. We eten deze week vooral vleesvervangers zoals vegetarische burgers, maar die vind ik helemaal niet lekker. Ik had verwacht dat het naar vlees smaakt, maar dat is eigenlijk niet zo. Ik betrapte mezelf er deze week wel op dat ik kipfilet op mijn brood had gedaan, maar dat heb ik niet opgegeten. Ik ben van plan om vanaf volgende week twee of drie dagen per week geen vlees te eten. Dan eet ik kikkererwten of linzen, want ik ben erachter gekomen dat ik dat eigenlijk best lekker vind.’

Mélissa (18): ‘Ik mis het echt niet’

‘Ik at ongeveer om de dag vlees, maar ik wil er graag helemaal mee stoppen. Ik zag een tijdje geleden een uitzending van Zondag met Lubach over hoe dieren in de bio-industrie behandeld worden. Dat heeft zoveel indruk op me gemaakt dat ik al een tijdje wilde stoppen voor het milieu. Dit is wel een handige manier om te stoppen. Ik heb al een keer een recept voor bananenbrood gebruikt, die je van de organisatie krijgt. Ik eet nog wel af en toe kaas, maar dat probeer ik ook minder te doen. Na deze week wil ik helemaal geen vlees meer eten, want ik mis het echt niet.’

 

 

Heeft zo'n actie nou echt effect? Dat lees je in de krant (verschijningsdatum 9 maart 2018).

Anderen lazen ook: Week zonder vlees: Mag het een onsje minder zijn?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren