Alcohol Jongeren

Wel of geen alcohol als je jonger bent dan 18?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Ben je nog geen 18 maar drink je weleens alcohol? Het mag eigenlijk niet, maar het gebeurt wel. In veel gevallen krijgen jongeren het zelfs van hun ouders.

Vier jaar geleden werd de leeftijdsgrens voor het kopen en drinken van alcohol verhoogd naar achttien jaar. Maar niet iedereen houdt zich daaraan. Uit onderzoek van EenVandaag (onder 2500 ouders van 16- en 17-jarigen) blijkt dat meer dan de helft van de ouders het niet erg vindt als hun kind alcohol drinkt.

Vier op de tien van die ouders koopt het zelfs voor ze in de supermarkt. Bijna allemaal zien ze liever dat hun zoon of dochter thuis drinkt dan buiten de deur. Zo kunnen ze het drankgebruik in de gaten houden. Maar hoe denken jullie zelf over drinken onder de 18?

Koen (17) uit Utrecht: geen alcohol

‘Ik heb nog nooit alcohol gedronken. Waarom? Ik ben nog geen 18 dus het mag niet. Ik vind het prima als anderen dat wel doen, maar van mij hoeft het gewoon niet. Mijn moeder is huisarts en zegt dat ik er nog niet aan moet beginnen. Ik begrijp het ergens wel dat ouders willen dat hun kinderen thuis alcohol drinken in plaats van ergens anders, ook als ze nog geen 18 zijn. Aan de andere kant vind ik het raar. Alsof het drinken van alcohol iets heel normaals is...'

Tom (17) uit Amsterdam: wel alcohol

'Ik drink af en toe een biertje. Niet om stoer te doen, maar omdat ik het gewoon lekker vind. Iedereen moet het natuurlijk zelf weten, maar eigenlijk vind ik het een beetje overdreven om te wachten tot je 18e. Het wordt dan echt een ding. Voor mij is het nu niet spannend meer omdat ik weet hoe het smaakt. Mijn ouders letten we een beetje op. Ze zijn er vaak gewoon bij als ik alcohol drink.'

Marieke (16) uit Bunne: wel alcohol

‘Ik drink twee of drie keer per week. Gewoon thuis of tijdens het uitgaan. De ene keer lukt het om zelf alcohol te bestellen bij de bar, de andere keer niet en dan vraag ik het aan iemand anders. Van mijn ouders mag het als ik maar niet bezopen thuiskom. En als thuis iedereen een biertje neemt, doe ik ook mee. Volgens mij geldt: hoe strenger de ouders, hoe meer jongeren zich misdragen als ze ergens anders zijn.’

Bier

 Anderen lazen ook: 'Geef 18+'ers een boete voor doorgeven alcohol' of Afspraken over roken of drinken: nuttig of zinloos?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren