Welke naam hoor jij: Laurel of Yanny?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Laurel of Yanny? Deze twee namen zorgen voor veel discussie op internet én... bij ons op de redactie. Welke naam hoor jij?

Op het forum Reddit is een audiofragment geplaatst. Daarin hoor je een computerstem een naam uitspreken. Maar welke? Een groep mensen weet zeker dat dat Laurel is. Een andere groep mensen is er juist van overtuigd Yenny te horen.  

Leeftijd

Wat je brein ervan maakt verschilt per persoon. Dat zou met je leeftijd te maken hebben. Hoe ouder je bent, hoe minder gevoelig je wordt voor hoge tonen. Omdat Laurel op een lagere frequentie wordt afgespeeld dan Yanny, horen oudere mensen waarschijnlijk makkelijker Laurel dan Yenny. Andere mensen zeggen dat het ook met je gevoel te maken kan hebben: als een naam je ergens aan doet denken, hoor je die waarschijnlijk eerder. Hieronder kun je het fragment beluisteren. 

Do you hear "Yanny" or "Laurel"?

Wat hoor jij?

Op de redactie hebben we er een paar minuten over gediscussieerd. Een deel weet zeker dat het Yanny is. De rest kan zich dat echt niet voorstellen, zij horen Laurel. Wat hoor jij?  

Bass

Ook op Twitter maakt het fragment veel los. Een oplettende luisteraar kwam erachter dat het ook met de bass te maken heeft. Hij haalde de bass eruit en zo kun je beide namen horen.

Earth Vessel Quotes 1526463685


Shad Powers 1526465449

Verschillende vormen

Dat je brein anders kan werken dan die van je vriend of vriendin heb je vast wel eens vaker gemerkt. Misschien was dat ook wel zo bij de foto van The Dress die drie jaar geleden voorbij kwam. Welke kleur had die ook alweer? En de bekende psychologische plaatjes heb je vast ook wel eens voorbij zien komen. Dit plaatje van psycholoog Joseph Jastrow bijvoorbeeld: Je kunt zowel een eend als een konijn zien.

Anderen lazen ook: Help: Welke kleur heeft deze jurk?.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden