Suu Schoemakers

Wereldwijde aandacht voor foto Limburgse Suu (14)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Mensen leren om anders naar schoonheid te kijken. Dat is waarom fotograaf Justine Tjallinks jongeren portretteert die niet voldoen aan de 'standaardopvattingen' over wat mooi is. Eén van haar foto's bleef niet onopgemerkt, die van de Limburgse Suu Schoemakers (14). De foto werd zelfs uitgekozen voor een internationale selectie van mooiste portretten van 2019.

Het begon ermee dat Justine Tjallinks op Facebook een foto zag van de 14-jarige Suu uit het Limburgse Melderslo. Die had Suu's moeder, Laura Schoemakers, van haar dochter laten maken en op social media gezet. De reden? Ze vindt dat er te weinig beelden van mensen met een beperking in de media te zien zijn. 'Je ziet altijd maar de perfecte mensen en ik baal daarvan. Iedereen verdient een podium, ook kinderen of volwassenen met een beperking', vertelt ze.

Beperking

Suu is geboren met een stoornis waardoor ze een onderarm mist. De eerste twee jaar van haar leven woonde ze in een kindertehuis in China. Als 2-jarige werd ze geadopteerd door haar Nederlandse ouders. Over het voorstel van de fotograaf om haar te portretteren was Suu niet meteen enthousiast. Uiteindelijk stemde ze in en poseerde in de studio van de fotograaf: het resultaat was prachtig.

Vogue

De foto verscheen daarna in een serie met andere portretten in de Italiaanse Vogue. Ook nomineerde LensCulture Suu's foto voor de Portrait Awards 2019, een selectie mooiste portretten van de wereld. De foto won uiteindelijk niet, maar werd wel wereldwijd door veel mensen gezien. 

Voetbal

Suu zelf blijft vrij nuchter onder alle aandacht. Ze werd uitgenodigd om naar een tentoonstelling in Milaan te komen, waar haar portret te zien was, maar die sloeg ze af. De voetbalwedstrijd met haar team van SV Melderslo ging voor, schrijft L1mburg.

Anderen lazen ook: Fotograaf maakt fotoproject over okselhaar.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren