Wiebe

Wiebe vertelt: ‘Zonder donorlever was ik nu dood’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Het is Donorweek, een week waarin er extra aandacht is voor orgaan- en weefseldonatie. ‘Mensen moeten niet vergeten zich aan te melden als donor', zegt Wiebe, die zelf een donorlever heeft.

‘Elf jaar geleden kreeg ik acuut leverfalen. Mijn lever deed het niet meer en ik werd opeens heel ziek. Ik wilde niets meer eten. Zelfs geen dingen die ik eigenlijk heel erg lekker vond, zoals pizza, ijs en friet’, blikt Wiebe (16) terug. ‘In het ziekenhuis bleek dat ik snel een nieuwe lever nodig had. De dokters zeiden dat ik nog ongeveer 48 uur te leven had. En precies na 48 uur kwam het bericht dat er een donor was. Nét op tijd dus. Dat was wel dubbel. Ik was natuurlijk heel blij, maar ik wist ook dat er een ander kind was overleden.’

Wachtlijst

'Zonder nieuwe lever zou ik nu dood zijn geweest. Het is wel raar om daar over na te denken. Veel gekker nog dan het idee dat er een lever van iemand anders in mijn lichaam zit. Het enige wat ik er nog van merk is het litteken.’ Op dit moment wachten er volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting meer dan 1100 mensen op een donororgaan. Voor Wiebe kwam de transplantatie net op tijd, maar voor meer dan honderd mensen is er jaarlijks niet op tijd een orgaan beschikbaar.

Zelf donor

Wiebe vindt het dan ook hartstikke belangrijk dat de Donorweek er is. ‘Mensen moeten niet vergeten zich aan te melden als donor. Dat kun je al doen als je twaalf jaar oud bent. Het is maar een kleine aanpassing, daarmee kun je al echt helpen. Ik heb mezelf ook aangemeld als donor. In theorie kan ik zelfs mijn donorlever weer doorgeven. Maar dan moet ik er wel goed voor zorgen. Dus gezond eten en weinig alcohol drinken, maar dat mag ik nu natuurlijk nog helemaal niet’, lacht Wiebe.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Lees ook: 5 vragen over orgaandonatie of Jemima (13) redde acht levens na haar dood.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren