Hacken

Hacken: van hobby naar bijbaan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Een groot bedrijf of een bank hacken. Er zijn jongeren die het als bijbaantje doen. En ze verdienen er nog veel geld mee ook.

De NOS maakte een reportage over jongeren die in hun vrije tijd bedrijven hacken. Ze vertellen dat het hacken begon als hobby en dat ze er nu goed van kunnen leven.

Beloning

Een bedrijf hacken is in principe illegaal. Sommige bedrijven hebben op hun website wel een pagina met voorwaarden voor ethische hackers. Dat zijn hackers die de kwetsbare plekken in het beveiligingsysteem van een bedrijf vinden en die ook doorgeven aan het bedrijf. Voor het melden krijgen de hackers een beloning. Soms een paar honderd euro, maar ook wel eens veel meer.

Bugs

De naam van deze bijbaan: bug bounty hunting. Olivier (22) uit Amsterdam vertelt de NOS dat hij 40.000 dollar kreeg voor het doorgeven van een aantal bugs aan Oath, een groot Amerikaans mediabedrijf. 'Maar dat was wel een uitzondering.' Ook Ikea, Marktplaats, Facebook en Twitter maken gebruik van bug bounty hunters.

Brak raampje

Bedrijfskunde-student Gerben (22) legt uit hoe hij het doet. 'Allereerst breng je heel goed in kaart hoe het bedrijf er online uitziet. Welke websites hebben ze bijvoorbeeld allemaal? Vaak is dat een kwestie van googelen. Vergelijk het met je huis: hackers zoeken een kwetsbare plek, bijvoorbeeld dat ene brakke raampje dat je al vijf jaar moet repareren.'

Netjes

De geïnterviewde jongeren begonnen allemaal met hacken toen ze jong waren. Soms werden ze kwaad als hun eigen site gehackt werd of ze schrokken toen vrienden voor illegaal hacken gearresteerd werden. Daarom besloten ze over te stappen op ethisch hacken. Ofwel responsible disclosure: bedrijven netjes doorgeven dat je iets gevonden hebt dat ze online kwetsbaar maakt.

Anderen lazen ook: Nieuw soort taakstraf voor jonge hackers.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren