Studenten

Studenten moeten steeds meer geld lenen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat de studieschuld van studenten oploopt. Vooral vanaf 2015, toen het leenstelsel werd ingevoerd, lenen studenten steeds meer. 'Het is tijd dat de regering het leenstelsel afschaft', vindt de voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat de totale Nederlandse studieschuld van oud-studenten en huidige studenten dit jaar 19,3 miljard euro is. Dat is 1,9 miljard meer dan het jaar ervoor. Vooral vanaf 2015, het jaar dat het leenstelsel de basisbeurs verving, lenen steeds meer studenten.

Jonge generatie

Hoe jonger de studenten, hoe groter de gemiddelde studieschuld is, schrijven onderzoekers van het CBS. Zo hebben studenten die in 2000 zijn geboren op hun 18e jaar gemiddeld 2,7 duizend euro studieschuld opgebouwd. Voor degenen die in 1994 geboren werden was dat op 18-jarige leeftijd gemiddeld 1,5 duizend euro.

Onverantwoord

Persbureau ANP schrijft dat de Landelijke Studentenvakbond het tijd vindt dat de regering het leenstelsel afschaft. Voorzitter Alex Tess Rutten zegt: 'Het is niet normaal dat jongeren van 18 al duizenden euro’s schuld hebben, terwijl er nu een generatie ontstaat voor wie dat wel de realiteit is.'

Anderen lazen ook: Komt de basisbeurs voor studenten weer terug?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren