Gatenkaasgeheim opgelost

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Hoe kan het toch dat de gaten in Emmentaler-kaas in de loop der jaren steeds kleiner zijn geworden? In dit vraagstuk hebben Zwitserse wetenschappers stevig hun tanden gezet.

Al vijftien jaar lang worden de normaal zo grote gaten in Emmentaler kazen steeds kleiner. En kleiner. En nog kleiner. Een opvallend maar zo op het eerste oog onbegrijpelijk verschijnsel. En ook best zorgelijk, deze mysterieuze Löcherschwund, want als het zo doorgaat kunnen we straks gatenkaas met goed fatsoen geen gatenkaas meer noemen.

Hooi
Zwitserse onderzoekers besloten de gaten eens goed in de gaten te houden. Wat blijkt? De grootte van de kaasgaten hangt af van de hoeveelheid hooirestjes die in koeienmelk zitten. Bij ouderwets melken met een emmer in de schuur komen er piepkleine stukjes hooi in de melk. Maak je daar kaas van, dan zorgen de hooirestjes voor openingen in de kaas. Maar Zwitserse boeren gebruiken steeds vaker melkmachines en dan blijft de melk superschoon. Weg gaten!

De oplossing om weer de oude vertrouwde grote gaten in de kaas te krijgen? Simpel. Gewoon een handje minihooideeltjes in de machinemelk gooien.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren