graffiti, florence, tablets, app, autography

Historische gebouwen bekladden? Dat kan met een app

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nienke Blokhuis
Nienke
Blokhuis

Het gebeurt net iets te vaak in Italië: toeristen die hun naam of liefdesverklaringen op muren van oude gebouwen kladden. Eeuwig zonde én strafbaar. Italianen hebben er genoeg van en bedachten daarom een oplossing: beklad de gebouwen met een app!

Het wordt al honderden jaren gedaan: bezoekers die muren van eeuwenoude bouwwerken bekladden. Op het Colosseum in Rome zie je zelfs ingekraste namen uit het tijdperk van vóór de spuitbus en stift, meldt de correspondent van de NOS.

Toeristen zien er waarschijnlijk geen kwaad in, maar de Italianen zijn er inmiddels helemaal klaar mee. Hun kostbare erfgoed moet niet worden beklad door al die vandalen! Bovendien is het strafbaar: als je betrapt wordt, kun je een boete krijgen, of zelfs een celstraf.

Colosseum beklad

Graffiti tablets

In de Italiaanse stad Florence wilden ze het anders aanpakken. Begin 2016 was de klokkentoren van de Il Duomo di Firenze, de beroemde kathedraal van de stad, voor het eerst grondig schoongemaakt. Omdat het personeel het graag zo wilde houden, werden er paaltjes met tablets geplaatst waar bezoekers naar hartenlust hun naam op kunnen schrijven.

'I love Andrea'

In een app kiezen ze of ze hun tag op een houten of marmeren achtergrond plaatsen, en of ze hiervoor een stift, spuitbus of kwast willen gebruiken. De digitale tags worden vervolgens opgeslagen op een website en ieder jaar keurig uitgeprint voor de archieven van de kathedraal. Grappig idee: naast het geboortebewijs van de Mona Lisa liggen nu kreten als 'I love Andrea' en 'Sofie was here'.

Succes

Het bleek een succes: de toren bleef de rest van het jaar schoon en de tablets registreerden maar liefst achttienduizend tekeningen. Genoeg reden dus, om de tablets nu ook in de kathedraal zelf te plaatsen en de app ook te gebruiken voor het bekladden van prachtige muurschilderingen

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren