haarkleuring

Schadevergoeding na verplicht haar verven

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Katrien Hoekstra
Katrien
Hoekstra

Een 18-jarig meisje uit Japan moest van school haar bruine haar zwart verven. Het meisje eist nu een schadevergoeding.

Veel Japanse scholen hebben erg strenge regels omtrent hun schooluniform. Ze hebben voorschriften over make-up, roklengtes en dus ook haarkleur. En haar moet zwart zijn, vindt een school in de buurt van Osaka. Dat is voor bijna alle Japanners de natuurlijke haarkleur. Met de regel wil de school voorkomen dat leerlingen hun haar blonderen. Omdat een leerlinge van de school van zichzelf bruin haar heeft, vond de school dat ze het zwart moest verven. Als ze dat niet deed moest ze van school.

Rechtszaak

Het meisje heeft nu een rechtszaak aangespannen en eist ruim 15.000 euro schadevergoeding. Ze zegt dat haar hoofdhuid en haren beschadigd zijn geraakt door het verplichte verven. De directeur van de school wil niet reageren op de rechtszaak.

Discipline

Scholen in Tokio willen kinderfoto’s zien van leerlingen een lichtere haarkleur. Dat zou bewijs zijn dat ze hun haren niet hebben geverfd. Dit stond eerder dit jaar in een Japanse krant. In Japan zijn steeds minder jongeren en scholen raken leeg. Japanse ouders sturen hun kinderen het liefst naar strenge scholen. Volgens de krant willen scholen laten zien dat ze veel discipline eisen. Ze hopen zo meer leerlingen te krijgen.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Leerling krijgt 1,2 miljoen (!) van school na plassen in emmer.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren