Mallorca strand

Spanjaarden vinden stinkende schat

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Het komt uit de darmen van een potvis, stinkt ontzettend en is duizenden euro’s waard: amber. Twee Spanjaarden vonden laatst een grote klomp van de zeldzame walviskots op Mallorca.

Het zeldzame amber wordt gebruikt voor dure parfums. Als het net uit een walvislijf komt, stinkt het. Maar als het al lange tijd opgedroogd is, krijgt het een veel aangenamere geur. Omdat het zo zeldzaam is, levert het meer dan tienduizend euro per kilo op.

Loterij

De klomp amber die pizzabakker Soufian Akrach en zijn vriend vonden weegt anderhalve kilo. ‘We konden het niet geloven’, zegt hij tegen Diario de Mallorca. ‘Het is alsof we de loterij hebben gewonnen.’

Storm

Voor zover bekend is het de eerste ambervondst op het Spaanse eiland ooit. Door een storm was de walviskots aan land gespoeld. ‘Eerst dacht ik, door de stank, dat het een rioolsteen was en geen waarde had’, zegt Akrach. Maar de pizzabakker kijkt veel natuurdocumentaires en herkende daardoor de potentiële waarde van de steen.

Amber
Zo ziet amber eruit.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Video: opdrukken tussen de walvissen of Drone vangt walvisadem op.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren