duurzame bosatlas

10.000 duurzame Bosatlassen cadeau aan onderwijs

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Ligt de Grote Bosatlas ook bij jou op school? Dan kan het zomaar zijn dat je binnenkort een nieuwe versie voor je neus hebt liggen: de Bosatlas van de Duurzaamheid. Hoofdvestigingen van alle scholen in het voortgezet onderwijs krijgen deze week samen 10.000 exemplaren cadeau.

Uitgeverij Noordhoff geeft - met partijen die betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van de duurzame atlas - 10.000 Bosatlassen als cadeau aan het onderwijs. Ze hopen hiermee duurzaamheid een belangrijke(re) plek in het curriculum te geven. Daarnaast verschijnt begin april een lessenreeks bij de atlas. Ook die krijgt het onderwijs cadeau.

In kaart gebracht

De Bosatlas van de duurzaamheid heeft een complex en actueel fenomeen in kaart gebracht. De atlas behandelt bijvoorbeeld allerlei verschillende ontwikkelingen binnen de landsgrenzen maar ook erbuiten. Denk aan het Klimaatakkoord van Parijs tot wateroverlast en urban mining. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan concrete maatregelen waarmee mensen, bedrijven en overheden hun voetafdruk kunnen verkleinen. 

bosatlas van duurzaamheid

Wist jij dit al over het klimaat en duurzaamheid?

1. 40 procent van de uitstoot van broeikasgassen in de voedselketen komt door de productie en consumptie van vlees. In mindere mate ook van vis. Met zuivel en eieren erbij is het zelfs meer dan 60%.
2. Iedereen koopt of kookt wel eens te veel. En een appel met een bruin plekje laten we allemaal weleens liggen. Bij elkaar opgeteld gooit iedere Nederlander per jaar 41 kilo eten en 57 liter drinken weg.
3. In 100 afgedankte smartphones zit genoeg goud voor één fonkelnieuwe trouwring. Voor dezelfde hoeveelheid goud is nu 600 kilo gouderts nodig.
4. Gemiddeld gebruikt een Nederlander 4100 liter water per dag, genoeg om 34 badkuipen mee te vullen.
5. Ongeveer 16% van Nederland bestaat uit natuur. Jarenlang ging het niet zo goed met natuurgebieden in ons land. Sinds 1990 gaat het weer bergopwaarts: tot 2027 komt er 80.000 hectare nieuwe natuur bij.
6. Ondanks ‘vliegschaamte’ vliegen we steeds vaker en steeds verder: de afgelopen jaren groeit het aantal vliegkilometers drie keer zo hard als het aantal vluchten. Maar dankzij nieuwe technologieën en betere vliegtuigontwerpen verminderde het brandstofverbruik van nieuwe vliegtuigen tussen 1968 en 2015 met circa 45%.
7. Als alle Nederlanders per jaar één nieuw kledingstuk minder kopen, bespaart dat evenveel CO2 als de overstap van heel Rotterdam op een vegetarisch dieet.

Anderen lazen ook: Tijd voor een (kli)maatje minder.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden