examenuitslag vertraagd

Examenuitslag vertraagd door rekenfout

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Wachten op je examenuitslag is al hartstikke spannend. Voor scholieren die examen hebben gedaan op middelbare scholen met het leerlingvolgsysteem Somtoday is het extra spannend. Door een rekenfout in het programma moeten ze langer wachten op de uitslag.

'Normaal worden de cijfers netjes door de scholen ingelezen. Dit jaar wilden ze we helpen door het proces te automatiseren', vertelt een woordvoerder van Somtoday aan Nu.nl.

De oplossing

Dat automatiseren is van tevoren uitvoerig getest, maar toen het live ging, ging er iets niet goed in de berekeningen. Het ging daarbij vooral om het invoeren van de normeringen. Daarmee wordt gedoeld op de N-term, die wordt gebruikt om scores om te zetten in cijfers. Het automatische systeem dat de N-term moest invullen, zou dat niet juist hebben gedaan. Dat zorgde voor fouten in de berekening. Binnen een uur was het probleem gevonden volgens de woordvoerder en inmiddels zijn alle scholen op de hoogte gebracht van de oplossing. Ze moeten deze alleen wel zelf doorvoeren.

Hoe veel langer de examenkandidaten moeten wachten is per school verschillend. Dat heeft te maken met hoelang een school daar zelf over doet.

35 procent

Somtoday is een van de twee meestgebruikte leerlingvolgsystemen van Nederland en wordt door ongeveer 35 procent van de Nederlandse scholen gebruikt. Hoeveel eindexamenkandidaten hier last van hebben is (nog) niet duidelijk.

Anderen lazen ook: 7 tips voor wachten op het verlossende telefoontje.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten