laaggeletterde jongeren

Groeiende groep jongeren heeft achterstand in taal of lezen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Begrijpen wat er in een nieuwsartikel staat, een brief van de overheid lezen of je cv foutloos opstellen of de ondertiteling op tv niet kunnen lezen: steeds meer Nederlanders hebben moeite met lezen en schrijven omdat zij de Nederlandse taal niet voldoende beheersen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Stichting Lezen & Schrijven.

Laaggeletterd zijn betekent dat je niet goed kan lezen of schrijven en begint vaak al op de basisschool. Per jaar verlaten zo'n 3.500 kinderen de basisschool met een achterstand. Het betekent dat ze het vak Taal nog lang niet goed onder de knie hebben.

Criminaliteit

Door een taalachterstand op de basisschool op te lopen, blijven veel jongeren ook later in het onderwijs met een achterstand zitten. Zo'n 18 procent is laaggeletterd op 14-jarige leeftijd, blijkt uit het onderzoek, en dat is slecht nieuws. Jongeren die onvoldoende taalvaardig zijn hebben namelijk een grotere kans terecht te komen in armoede of in de criminaliteit.

In totaal hebben 2,5 miljoen volwassenen in Nederland moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Zo'n 1,8 miljoen mensen, tussen de 16 en 65, zijn laaggeletterd en/of laaggecijferd. Zij kunnen wel lezen en schrijven, maar halen dus niet het gewenste niveau.

Tweede Kamer

De Onderwijsinspectie constateert dat leerlingen minder goed presteren op kernvakken zoals taal en rekenen. Een groeiende groep jongeren komt zelfs laaggeletterd van school. Een zeer zorgelijke ontwikkeling. De kans op werk of een vervolgopleiding daalt hier namelijk door. De Tweede Kamer debatteert daarom donderdag over de aanpak van laaggeletterdheid.

Hulp vragen bij taalproblemen is niet gemakkelijk. Leesvaardigheid is studievaardigheid en om hogerop te komen heb je een goede taalbeheersing nodig. Maar daarvoor moet je eerst toegeven dat je ergens moeite mee hebt, en dat is lastig. Vaak starten leesproblemen al op jonge leeftijd, omdat scholen geen prioriteit geven aan het leren lezen in de jongste groepen. Eén op de drie basisscholen heeft het onderwijs voor technisch lezen niet op orde, schrijft de Onderwijsinspectie in het jaarverslag.

Anderen lazen ook: Eén op de zes jongeren heeft hersenaandoening.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten