ANP - renteverhoging studieleningen

Hoe zit dat met die rente op studieleningen?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Schoolgeld, boeken en de huur van een kamer. Studeren is duur, maar wordt het nog duurder? Drie vragen en antwoorden over de studielening en de renteverhoging, die er misschien toch niet komt.

1. Hoe zit dat precies met het leenstelsel?

In 2015 werd de basisbeurs (een maandelijkse bijdrage voor studenten) afgeschaft en het leenstelsel ingevoerd. Jongeren die beginnen aan een opleiding krijgen geen geld, maar kunnen onder gunstige voorwaarden wel geld lenen. Zo is afgesproken dat de studieschuld pas hoeft worden afbetaald zodra iemand een baan heeft. Ook blijft de rente laag, wat betekent dat het bedrag dat iemand terug moet betalen niet veel groter is dan het bedrag dat is geleend. 

2. Waar zijn studenten (in spe) boos over?

Eind vorig jaar stemde de Tweede Kamer in met het plan om de rente toch te verhogen, tegen de eerdere afspraak in. Deze bezuinigingsmaatregel maakt het lenen voor studenten gemiddeld vijfduizend euro duurder. Een flinke schop tegen het zere been van een heleboel (toekomstige) studenten. De afgelopen maanden zijn er allerlei protestacties geweest.

3. En nu, wanneer wordt er meer bekend?

Voordat de wet wordt aangenomen, moet het volgende week nog door de Eerste Kamer. Of dat gaat lukken, is nog maar de vraag. De meerderheid van de Eerste Kamer lijkt tegen het plan te stemmen. De kans bestaat dat onderwijsminister Van Engelshoven het wetsvoorstel nog voor de stemming zal intrekken. Dan komt de renteverhoging er dus sowieso niet. To be continued...

Lizelot LAKS

Om de 75 leden van de Eerste Kamer te overtuigen om tegen de renteverhoging te stemmen, schreven evenveel scholieren de politici een persoonlijke brief. Ook Lizelot (16, zie foto hierboven) uit Rotterdam deed mee. Zij vertelt erover in de krant, met verschijningsdatum 31 mei 2019.

Anderen lazen ook: Jongerenpartijen over plannen voor 2019.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren