ANP

Komt de basisbeurs voor studenten weer terug?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Lenen, lenen en na je opleiding achterblijven met een flinke schuld. Veel studenten kunnen hierover meepraten, maar voor hoelang nog? Nu ook de PvdA de oude basisbeurs weer wil invoeren, bestaat de kans dat het leenstelsel binnenkort wordt teruggedraaid.

De basisbeurs werd in de jaren '80 ingevoerd. Met deze regeling hielp de overheid studenten met het betalen van studieboeken, collegegeld en kamerhuur. Het bedrag dat jongeren elke maand op hun rekening kregen, hing af van de financiële situatie van hun ouders en of ze op kamers woonden of niet.

Afgeschaft

In 2015 werd de basisbeurs afgeschaft. In plaats daarvan kwam er een leenstelsel. Jongeren die beginnen aan een opleiding krijgen geen geld, maar kunnen onder gunstige voorwaarden wel geld lenen. Zo is afgesproken dat de studieschuld pas hoeft worden afbetaald zodra iemand een baan heeft. Ook blijft de rente laag, dat betekent dat het bedrag dat iemand terug moet betalen niet veel groter is dan het bedrag dat is geleend. Al voor de invoering is er kritiek op het leenstelsel.

Tegenstanders vrezen bijvoorbeeld dat studeren minder toegankelijk wordt, dat studenten met hoge schulden komen te zitten en daardoor onder andere moeite hebben met het kopen van een huis.

Voor- en tegen

Ook in de politiek zijn de meningen verdeeld. De PvdA was lange tijd voor het leenstelsel, maar keert zich daar nu tegen. 'We zien dat studenten nu onder steeds meer prestatiedruk staan. Zeker voor kinderen van wie de ouders geen dikke portemonnee hebben telt de studieschuld dan zwaar', laat fractievoorzitter Lodewijk Asscher weten. GroenLinks maakte deze draai al eerder dit jaar. Beide partijen sluiten zich aan bij Coalitie-Y, een initiatief van de ChristenUnie. Samen met jongerenorganisaties en tv-presentator Tim Hofman willen zij oplossingen bedenken voor de problemen waar jongeren mee te maken hebben.

Terugkeer

Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie zijn altijd al tegen het leenstelsel geweest, maar hebben de andere twee coalitiepartijen VVD en D66 - voorstanders van het leenstelsel - steun beloofd. Voorlopig lijkt het leenstelsel nog te blijven. Maar aangezien er nu een Kamermeerderheid is voor de terugkeer van de basisbeurs, zou het zomaar kunnen dat de basisbeurs bij de volgende kabinetsformatie terugkomt.

Anderen lazen ook: 'Net op de middelbare? Begin dan maar met sparen!'

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren