School

Meisjes doen het vanaf de brugklas beter dan jongens

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Onderzoekers zeiden het al eerder, maar nu hebben ze het ook uitgebreid onderzocht: meisjes presteren op de middelbare school beter dan jongens. Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat meisjes die in schooljaar 2010/2011 in de brugklas zaten, gemiddeld een hoger niveau haalden dan jongens.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) volgde in het onderzoek zo'n 190.000 leerlingen. Bij het definitieve schooladvies van de basisschool en bij het begin van de middelbare school, waren er nog nauwelijks niveau-verschillen tussen jongens en meisjes.

Cito-toets

In 2010 scoorden meisjes bijna even goed op de Cito-toets als de jongens. Het gemiddelde was voor jongens 75 procent goede antwoorden en voor meisjes 74 procent. Jongens starten in 2010-2011 iets vaker in een vwo-brugklas dan meisjes. Meisjes beginnen iets vaker in een brede brugklas, waarin vmbo en havo/vwo zijn gecombineerd.

Diploma

Daarna lopen die percentages snel uit elkaar. In de eerste drie jaar van het voortgezet onderwijs lopen jongens vaker vertraging op dan meisjes. Vaker dan meisjes verlaten ze de school zonder diploma. 

Meisjes die met een vwo-advies in de brugklas starten, halen dat niveau ook vaker dan jongens. 73,5 procent van de meisjes en 66,9 procent van de jongens haalde binnen zeven jaar een vwo-diploma. Ook meisjes die in een vmbo-brugklas startten, haalden vaker dan jongens een diploma van een hoger niveau.

Even slim

Dat deze verschillen er zijn wisten onderzoekers al, maar waardoor ze precies ontstaan is niet makkelijk te zeggen. Volgens neuro-psycholoog Jelle Jolles zijn jongens en meisje even slim, maar meisjes van 10 tot 14 jaar zouden iets verder zijn in hun neuro-psychologische ontwikkeling. Hij schrijft: 'Hierdoor hebben deze meisjes een wat beter zelfinzicht. Ze weten beter wat de bedoeling is van de leerkracht, of van wat er van een toetsopgave wordt verwacht.'

Volgens Jolles is de overgang naar de middelbare school (meer structuur, minder vrijheid) voor meisjes daarom makkelijker dan voor jongens. Hier lees je er meer over.

Anderen lazen ook: Meisjes presteren vaak beter dan schooladvies.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten