boek stereotype

Minder vrouwen en niet-westerse personen in schoolboeken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

In schoolboeken voor de brugklas staan veel minder vrouwen en niet-westerse personen met een beroep dan werkende mannen. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van de Universiteit Leiden.

De onderzoekers keken naar alle schoolboeken die in de brugklas worden gebruikt. Zij bestudeerden zestien boeken voor het vak wiskunde en zeventien boeken die worden gebruikt voor Nederlands. Er werd vastgesteld dat vrouwen iets vaker in de boeken voor komen als personage in de ouderrol en met de huishoudelijke taak. Mannen worden juist vaker neergezet als topsporter, wetenschapper of technici. 

Niet-westerse personen

Deze stereotypering geldt volgens de Leidse onderzoekers ook voor niet-westerse personages. Zij hebben in de boeken gemiddeld een lagere maatschappelijke status dan westerse personen. Topsporters in de schoolboeken zijn weer wel vaker zwarte mannen of vrouwen. Ook wordt geconcludeeerd dat het aantal niet-westerse namen in schoolboeken achter blijft. Volgens het CBS is 13,4 procent procent van de bevolking van niet-westerse afkomst. Maar in de boeken is - ruim gerekend - zo'n 9 procent van de namen niet-westers.

Verstopte boodschappen

Hoofdonderzoeker Judi Mesman zegt dat het onderzoek volgens haar vooral laat zien dat stereotypen waarschijnlijk onbewust in schoolboeken zijn geslopen. Volgens de hoofdonderzoeker is het aan uitgevers om bewust te zijn hoe ze sekse en etniciteit in hun boeken neerzetten. Jongeren zouden volgens Mesman gevoelig zijn voor subtiele verstopte boodschappen. Uit eerder onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat meisjes scheikunde beter snappen als er plaatjes van vrouwelijke wetenschappers bij staan, in plaats van mannelijke wetenschappers.

Directeur Stephan de Valk van de GEU, brancheorganisatie van aanbieders van leermiddelen en toetsen, heeft laat weten dat uitgevers de onderzoeksresultaten met hun auteurs zullen bespreken. Het doel hiervan is zorgen dat stereotypering in de toekomst vermeden kan worden.

Anderen lazen ook: Schoolboeken? Nog niet voor iedereen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren