ANP XTRA

Plannen voor nieuwe schoollessen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Welke vakken krijg jij straks op school? Daarover is hard nagedacht door een team van experts. Want de tijden veranderen, dus ook die vakken moeten mee! Vandaag presenteren ze hun ideeën voor een nieuw curriculum aan de minister van Onderwijs. Wat staat daar zoal in?

Scholen moeten aandacht aan burgerschap besteden. Maar heel concreet is dat tot nu toe niet. Dat moet veranderen, vinden de experts. Volgens hun plannen voor het nieuwe curriculum krijg je op de basisschool al burgerschapsles. Je leert onder meer hoe een democratie werkt en hoe besluiten worden genomen. Op de middelbare school gaan die burgerschapslessen verder. Je neemt de democratie onder de loep en leert je eigen mening onderbouwen. Zo word je opgeleid tot actieve, betrokken en nieuwsgierige burger.

Op naar digitale geletterdheid

Een elektrische tandenborstel, je smartphone, social media: in bijna alles zit een computer, of het is gemaakt met een computer. Des te belangrijker dus dat je er les in krijgt, vinden de experts. In het leergebied digitale geletterdheid leer je bijvoorbeeld hoe je jezelf online kunt uiten en omgaat met creativiteit, maar ook hoe je problemen oplost met behulp van digitale technologie.

Deze - en nog veel meer - plannen worden vandaag aan de minister van Onderwijs aangeboden. Die gaat ze bespreken met de Tweede Kamer. Wanneer jij er iets van merkt? Dat duurt zeker nog een jaar of drie!

Scholieren ongemotiveerd

Ook Peter Lossie, voorzitter van LAKS, zal bij de overhandiging zijn. Hij is blij dat er nieuwe plannen zijn gemaakt. 'Het is goed dat mensen uit de praktijk aan zet zijn geweest en dat er echt is nagedacht is over het geven van betekenis aan het onderwijs', zegt hij. LAKS is er dus groot voorstander van dat het curriculum op de schop gaat. 'We horen nu te vaak dat scholieren ongemotiveerd zijn en niet weten waarvoor ze dingen leren. Nieuwe en eigentijdse vakinhoud zou onderdeel kunnen zijn van de oplossing.'

Pieter Lossie 1570700560

Anderen lazen ook: Pieter: 'Ik ben er voor alle scholieren'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten