Duizenden leerlingen minder naar vmbo

Steeds minder leerlingen op het vmbo

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Het aantal leerlingen dat naar het vmbo gaat is flink gedaald. Na de zomer begonnen ruim tweeduizend scholieren minder aan hun derde leerjaar van het vmbo dan het jaar daarvoor. 

Op de meest praktische vmbo-opleiding, de basisberoepsgerichte leerweg, is de daling het grootst. Dat meldt het AD. Het totale aantal scholieren dat in de derde klas zit, steeg juist iets. Die extra jongeren zitten vooral in havo- en vwo-klassen.

Een zorgelijke trend, die al veel langer aan de gang is, stelt Paul Rosenmöller in de krant. Hij is voorzitter van de VO-raad, de vereniging van middelbare scholen. 'Het idee bestaat dat kinderen maar beter geen beroepsopleiding kunnen doen, omdat een theoretische opleiding, zoals havo en vwo, beter is.'

Paul Rosenmöller, voorzitter VO-Raad

Werk voor het oprapen

Mooi natuurlijk, een havo- of vwo-diploma, maar juist aan praktisch talent is in de toekomst behoefte, blijkt uit verschillende onderzoeken. Voor vakmensen in bepaalde sectoren zou het werk juist voor het oprapen liggen.

Praktischer

Vmbo-scholen hopen dat jongeren én ouders meer in gaan zien dat juist een praktische opleiding ook een meerwaarde heeft. Het ministerie van Onderwijs heeft honderd miljoen euro uitgetrokken om vooral de technische opleidingen van het vmbo aantrekkelijker te maken. Tegelijkertijd wordt er ook juist geld gestopt om de overgang van vmbo naar havo te versoepelen. Havisten en vwo'ers moeten op hun beurt in de toekomst juist meer 'praktijkvakken' krijgen. 'We moeten af van het beeld dat het een beter is dan het ander', aldus Rosenmöller.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Het vmbo is geen afvoerputje.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten