Foto: Ravian van Ineveld/ Prinses Máxima Centrum

Van wild idee in de kroeg tot doorbaak in het lab

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Een bijzondere doorbraak dankzij onderzoekers van het Hubrecht Instituut in Utrecht. Ze hebben ontdekt hoe ze zelf slangengif kunnen namaken. Een uitvinding die kan levens redden!

‘Het begon twee jaar geleden als een wild idee in de kroeg’, begint onderzoeker Joep Beumer. ‘Normaal gesproken kweken we organen van mensen, om ziekten te bestuderen. Maar nu waren we op zoek naar een bijzonder orgaan dat dieren hebben en mensen niet. Zo kwamen we uit bij de gifklier van een slang. Wat we toen nog niet wisten, is dat er jaarlijks meer dan 100.000 mensen overlijden na een slangenbeet - vooral in landen zoals India - én dat het maken van antigif niet zo makkelijk is. Dat komt omdat daar echt slangengif voor nodig is en dat moet uit de dieren zelf worden gehaald.’ Dat melken van slangen is een lastig en gevaarlijk klusje en gaat wel eens mis.

Freek Vonk

De onderzoekers kregen hulp van een bekende bioloog. ‘We hadden een gifklier van een echte slang nodig en die hebben we van Freek Vonk gekregen.’ Daarna begon de grote puzzel. ‘De klier hebben we in kleine stukjes verdeeld en in speciale kweekbakjes gedaan. De eerste stap was om die te laten groeien. Dat bleek niet zo ingewikkeld, want het weefsel van de gifklier lijkt een beetje op de alvleesklier van een mens. Daarna hebben we uitgezocht hoe die nieuwe kliertjes ook gif konden maken. Daarvoor moesten we op zoek naar de juiste combinatie van stoffen.’ Na veel uitproberen en testen, kwam er gif uit de gekweekte klieren. ‘Heel gaaf dat het gelukt is.’

Handige stoffen

‘Waarom dit zo bijzonder is? Er kan nu makkelijker en beter antigif worden gemaakt, zodat in de toekomst minder mensen doodgaan als ze worden gebeten door een gifslang. Ook verwachten we dat we bepaalde stoffen uit het gif kunnen halen. In slangengif zitten bijvoorbeeld stoffen die pijn remmen (zodat een prooi niet meteen merkt dat-ie gebeten wordt) en bloeddruk verlagen (om een prooi te doden). In een bepaalde dosis kunnen we dat gebruiken voor medicijnen.’ De onderzoekers hebben de smaak van het namaken van dierenorganen goed te pakken. ‘We gaan ook proberen om een gifklier van een spin te kweken.’

shutterstock_1603162231

De Kaapse koraalslang. Van deze soort gebruiken de onderzoekers de gifklier.

Foto bovenaan: Ravian van Ineveld/ Prinses Máxima Centrum

Anderen lazen ook: Enorme python gevangen in Amerikaans natuurpark.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden