Vlag Taiwan

Apple verbergt emoji van Taiwanese vlag in Hongkong

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

In het emoji-overzicht van Apple-gebruikers in Macau en Hongkong is-ie niet meer te zien: het plaatje van de vlag van Taiwan. Hoe zit dat? Drie vragen en antwoorden.

1. Wat is er aan de hand?

Sinds de laatste updates van de besturingssystemen voor iPhones, iPads en Macs, is het plaatje van de vlag van Taiwan uit het emoji-overzicht voor WhatsApp en Facebook Messenger-gebruikers in Macau en Hongkong niet meer te zien. Je kunt het na wat zoeken wel ergens anders vinden en kopiëren.

2. Taiwan, Macau, Hongkong?

Taiwan is een onafhankelijke staat, maar China ziet dat niet zo. De Chinese regering wil Taiwan onder controle krijgen en dreigt daar ook mee. Het plaatje van de Taiwanese vlag is daarom in China niet te zien. Sinds twee jaar is het ook niet meer aanwezig op Apple-apparaten in China.

Hongkong en Macau zijn speciale administratieve regio's binnen China. Vooral in Hongkong komen de afgelopen maanden veel mensen in opstand tegen de Chinese machthebbers. Critici zien het verbergen van de Taiwanese vlag in deze regio als een Chinese poging om te laten zien dat China geen onafhankelijkheid zal toestaan.

2. En wat doet Apple?

Apple heeft er geen mededeling over gedaan. Het bedrijf heeft belang bij een goede relatie met China, want het land is belangrijk voor de verkoop en de productie van Apple-producten. Eerder dit jaar censureerde het bedrijf muziek van zangers uit Hongkong in de Chinese versie van Apple Music.

Volgens technologie magazine Wired helpen ook andere grote bedrijven, zoals Google en LinkedIn, China met het censureren van het Chinese internet.

Anderen lazen ook: Krijgt Chinese Poeh nu nog meer macht?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren