Hacken

Drie vragen over de Russische hackpoging

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Vier mannen uit Rusland hebben geprobeerd om een belangrijke organisatie in Nederland te hacken, dat werd gisteren bekendgemaakt. Drie vragen en antwoorden over deze hackpoging.

1. Wat is er precies gebeurd?

De mannen vlogen op 10 april 2018 van Moskou naar Amsterdam en kwamen drie dagen later in actie vanuit een hotel. Hun doel? Het plegen van een aanval op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. Op de parkeerplaats van het hotel - in de buurt van OPCW - stond een gehuurde auto, die was volgeladen met hackapparatuur (zie foto hieronder).

De Russen wilden daarmee de wifi-verbindingen van de OPCW binnendringen, om bijvoorbeeld inloggegevens van werknemers te onderscheppen. Om 16.30 uur werd de hackapparatuur geactiveerd. Hoe de aanval er precies uitzag is niet duidelijk, maar ver kwamen ze niet. De Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) hield de mannen al in de gaten en dus kon er op tijd worden ingegrepen. Mede door informatie van Britse inlichtingendiensten.

hackpoging Rusland

 

De spullen werden in beslag genomen en de Russen zijn het land uitgezet. De regering denkt dat de mannen bij de Russische geheime dienst horen, die zou wel vaker dit soort aanvallen doen om westerse landen dwars te zitten.

2. Waarom hadden ze het gemunt op OPCW?

Dat is niet helemaal duidelijk. Wel is het bekend dat de OPCW bijvoorbeeld onderzoekt wie verboden wapens heeft gebruikt tijdens de oorlog in Syrië. Volgens veel mensen zou Rusland daar iets mee te maken hebben. Hetzelfde geldt voor de vergiftiging van een ex-spion in Engeland, waar de organisatie ook onderzoek naar doet.

3. En hoe gaat het nu verder?

De Nederlandse politiek is absoluut niet te spreken over deze hackpoging. Alle partijen willen op korte termijn een debat over de gebeurtenis. Ook hebben sommige partijen laten weten dat de sancties (soort strafmaatregelen) tegen Rusland moeten worden aangescherpt. Rusland ontkent ondertussen dat de geheime dienst (waar de mannen volgens de regering in Nederland bij aangesloten zouden zijn) deze hackpoging heeft gedaan.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Nieuwe gijzelsoftware houdt wereld in z'n greep.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren