Nieuw in Japan: monnik van aluminium en plastic

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

De boeddhistische monnik Mindar is wijs en preekt vol passie over de gevaren van lust, woede en egoïsme. Tijdens het gebed vouwt hij keurig zijn handen en spreekt hij op zalvende toon. Net echt.

Maar toch niet helemaal. Mindar is namelijk een robot, die wordt aangestuurd door kunstmatige intelligentie. De robot preekt sinds kort in de vierhonderd jaar oude Kodaiji-tempel in het Japanse Kyoto.

Nog niet helemaal af

Mindar is een gezamenlijk project van de tempel en professor robotica Hiroshi Ishiguro van de Universiteit van Osaka. De robot is 1,95 lang en weegt zestig kilo. Zijn lijf is gemaakt van aluminium maar zijn gezicht en handen zijn van siliconen. Helemaal af is hij nog niet want uit zijn hersenpan krult een plastic buis die nodig is voor de stroomvoorziening.

Het brein van Mindar zit vol voorgeprogrammeerde preken. Hij trakteert de bezoekers van zijn tempel ook graag op eeuwenoude wijze spreuken. Hij spreekt drie talen: Japans, Chinees en Engels. Favoriete spreuken van hem zijn bijvoorbeeld: ‘Je blijft maar vasthouden aan je egoïstische zelf’, Of iets aardiger: ‘Wereldse verlangens zijn niet anders dan een geest verdwaald op zee.'

Tweede Boeddha

Maar dat is niet alles. Het idee is dat Mindars elektronische brein steeds gevoed gaat worden met nieuwe wijsheden en spreuken. De kunstmatige intelligentie in zijn robothoofd, zorgt er als het goed is voor dat hij al die kennis met elkaar kan combineren tot nieuwe wijsheden. Omdat Mindar in principe het eeuwige leven heeft, kan hij op die manier uitgroeien tot een extreem wijze, alwetende monnik. Misschien zelfs wel een soort tweede Boeddha.

De reacties op Mindar zijn tot nog toe behoorlijk positief. ‘Eerst voelde het een beetje gek, zo’n pratende robot. Maar zijn stem is mooi en al snel zette hij me aan het denken over het verschil tussen goed en fout', vertelt een bezoeker verbaasd aan The Japan Times. Een andere bezoeker gaat nog een stapje verder. ‘Ik voelde een enorme warmte opborrelen toen hij begon te spreken. Geen normaal gevoel voor iets wat eigenlijk een machine is.'

Toeristische attractie

Volgens collega-priester Tensho Goto, die preekt in dezelfde tempel, is Mindar beslist niet bedoeld als toeristische attractie om extra inkomsten mee binnen te harken. Maar Mindar kan er misschien wél voor zorgen dat er meer jongeren naar de tempel gelokt worden, zo vertelde hij aan The Japan Times. ‘Jonge mensen vinden het toch vaak lastiger om zich met een ouwe sok zoals ik te identificeren, de robot is een leuke manier om dat gat te overbruggen. Als het dan ook nog lukt om ze te laten nadenken over wat hij zegt, zou dat helemaal mooi zijn.’

Wist je dat…

… Mindar in Duitsland ook een christelijke collega heeft? Hij heet BlessU-2 en kan in verschillende talen de zegen geven.
… Mindar zoiets betekent als genade?
… De ontwikkeling van Mindar bijna 1 miljoen dollar kostte?

Anderen lazen ook: De 7 grootste faal-robots.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren