stalkerware

Wat is stalkerware en hoe herken je het?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Bespioneerd worden op je smartphone. Klinkt als iets dat alleen in films gebeurt. Niets is minder waar. Stalkeware - zoals het wordt genoemd - komt ook in echt voor. En vaker dan we denken. Zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws dat er in 2019 meer dan 6500 stalkerware-infecties waren.

Weinig mensen weten wat stalkerware is. Laat staan dat ze een virusprogramma op hun telefoon hebben. Lekker makkelijk voor hackers of mensen die kwaad willen dus. Maar wat is stalkerware dan en hoe herken je het? En veel belangrijker: hoe wapen je je hier tegen?

Op afstand

Met stalkerware neemt iemand de smartphone van een ander over. Daarmee kan worden meegelezen met bijvoorbeeld WhatsAppgesprekken. Ook is het mogelijk om foto's en video's op afstand te bekijken en de locatie van de telefoon opvragen. Met ver ontwikkelde stalkerware is het zelfs mogelijk om de microfoon en camera op afstand aan te zetten zodat er meegeluisterd kan worden met (telefoon)gesprekken.

Experts maken zich zorgen over de opkomst van stalkerware. Het maakt het hacken van een smartphone wel erg laag. Er zijn zelfs bedrijven die stalkerware verkopen met een handleiding waarin (stap voor stap) wordt uitgelegd hoe je een smartphone hackt.

Besmette telefoon

Het idee dat iemand stalkerware op je smartphone heeft gezet, is geen fijn idee. Maar gelukkig kun je hier zelf wat tegen doen. Stop Stalkerware stelde een lijst samen met signalen waaruit je kunt opmaken of je telefoon besmet is of niet.

- Je smartphone is voor een tijdje verdwenen en verschijnt weer.
- Je merkt veranderingen in de instellingen of nieuwe, vreemde apps. Die zijn vaak nodig om de stalkerware te installeren.
- Heb je een Android-toestel? Kijk dan of Virusscanner Play Protect is uitgeschakeld: hierdoor wordt stalkerware niet gezien. Heb je een iPhone en staat de app Cydia daarop? Dan is je telefoon gehackt.
- De accu van je telefoon raakt ineens erg snel leeg. Dat komt omdat stalkerware veel verbruikt.
- Staat er een vreemde app tussen je processen op Android zoals 'System Update Service'? Google de naams eens om te zien wat erover te vinden is.
- Stalkerware heeft vaak toegang nodig tot bijvoorbeeld de locatie en camera. Check eens welke apps hier allemaal toegang toe hebben en of je dat zelf hebt gedaan.

Wat kun je doen?

Is jouw telefoon niet gehackt of besmet? Dan is dat goed nieuws. Maar dat wil je natuurlijk graag zo houden. Om er zeker van te zijn dat dat zo blijft kun je een aantal dingen doen waardoor stalkerware lastiger te installeren is:

- Gebruik een sterke pincode voor je smartphone en gebruik geen vingerafdrukscanner. De gezichtsscanner is ook vrij veilig, daarvoor moeten je ogen open zijn om je telefoon te ontgrendelen. Dat kan niemand onopgemerkt doen.
-Let op als iemand je telefoon (te) lang vast heeft. Het installeren van stalkerware duurt een aantal minuten tot soms wel een klein uur.
- Denk goed na over of en welke wachtwoorden je deelt. Dit is vaak dé manier waarmee iemand wordt gehackt.
-Check eens wat vaker de apps op je telefoon en herstart je telefoon regelmatig. Kijk dan vooral goed naar apps die toegang hebben tot locatie en foto's.

Wil je nog meer informatie en tips om jezelf online te beveiligen? Op Laat Je Niet Hack Maken lees je nog meer.

Anderen lazen ook: Veilig internetten doe je zo!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden