amani ballour

Amani Ballour: profiel van een dappere dokter

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

De Syrische Amani Ballour is net afgestudeerd als kinderarts als de oorlog in alle hevigheid losbarst. Terwijl bovengronds bommen haar land vernielen, ontpopt Ballour zich ondergronds tot de doortastende directeur van het grotziekenhuis The Cave. Haar verhaal is verfilmd en haar moed is nu beloond met een prijs. Wie is zij?

Dat Ballour (nu 32) besluit te gaan studeren, is sowieso al een daad van verzet in een land waarin dat niet vanzelfsprekend is voor vrouwen. Zelfs binnen haar eigen familie is ze een buitenbeentje dat haar eigen weg kiest. Haar twee oudere zussen trouwen jong en worden huisvrouw. ‘Al toen ik klein was dacht ik: Dat ga ik anders doen’, zegt Ballour in een interview met National Geographic (NG). Ze kiest, tegen de stroom in, voor een studie medicijnen aan de universiteit van Damascus. Kritiek van haar vader en anderen dat dat toch niets is voor vrouwen gooit ze in de wind.

In 2011 loopt ze mee in een protest tegen het wrede regime van Assad. ‘Toen proefde ik wat echte vrijheid is’, zegt ze tegen NG. Een jaar later studeert ze af als kinderarts. Maar er valt niets te vieren. De oorlog is in volle gang. Haar eerste patiënt is een dode patiënt. Haar elfjarige buurjongen is in zijn hoofd geraakt tijdens een beschieting. Ballour kan niets meer voor hem doen.

Lichtend voorbeeld

De jonge dokter meldt zich bij een pas opgericht hospitaaltje in een kelder in Oost-Ghouta en ze wordt meteen in het diepe geworpen. Zwaargewonden van de frontlinie, slachtoffers van een gifgasaanval, op straat spelende kinderen die getroffen worden... Ballour behandelt iedereen op haar operatietafel met dezelfde vriendelijke vastbesloten toewijding. Haar collega’s zien haar kwaliteiten en benoemen haar in 2016 tot directeur. De eerste vrouwelijke ziekenhuisbaas in Syrië.

Documentaire The Cave

De kelder wordt te klein en Ballour besluit er tunnels en ruimtes bij te laten graven tot er een heus ondergronds ziekenhuis, The Cave, ontstaat. Op den duur is het zelfs daar niet meer veilig. Een raket slaat in en drie van Ballours collega’s komen om. In 2018 neemt ze de moeilijkste beslissing van haar leven. Ze ontruimt haar ziekenhuis en vlucht naar Turkije. Daar woont Ballour nu. Veilig. Maar met de oorlog nog in haar hoofd. ‘Sommige kinderen zal ik nooit vergeten’, zegt ze tegen NG. Vorige week is ze onderscheiden met de Europese Wallenbergprijs voor het redden van honderden mensenlevens. Het juryrapport: ‘Ballour is een lichtend voorbeeld van empathie.’ Bekijk hieronder de trailer van de documentaire over Ballour. 

The Cave Trailer | National Geographic

Wist je dat…

… Ballour op dit moment tot haar grote verdriet niet kan werken als arts? In Turkije zijn haar diploma’s weinig waard.
… er een indrukwekkende documentaire, The Cave, over haar is gemaakt? Die is genomineerd voor een Oscar.
… Ballour laatst getrouwd is met een Syrische activist die ook naar Turkije is gevlucht?

 Nog meer profielen lezen van andere opmerkelijke personen? Je vindt ze allemaal hier.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren