Stichting AAP

Bijzonder: Marria ontmoet soortgenoot voor het eerst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Na maanden van trainen en voorbereiden, was het vandaag zover: chimpansee Marria ontmoette voor het eerst een soortgenoot. ‘Het is zo goed gegaan, hier droomden we van’, zegt David van Gennep, directeur van Stichting AAP met tranen in zijn ogen.

Het luik is pas een paar centimeter open, maar Marria steekt haar arm er al door. Aan de andere kant zit chimpansee Sony. ‘Dit gaat goed, het lijkt alsof ze elkaar echt willen zien’, beschrijft David de gebeurtenis. Niet veel later gaat het luik helemaal open. 

Tikkertje spelen

‘Het was moeilijk te voorspellen hoe Marria zou reageren op een soortgenoot. Het had ook helemaal mis kunnen gaan. Bijvoorbeeld dat Marria bang in een hoek van haar verblijf zou gaan zitten. Of dat de twee chimpansees erge ruzie zouden krijgen. Dat is gelukkig niet gebeurd’, vertelt David, terwijl Marria haar nieuwe vriend geen seconde uit het oog verliest. Ze knuffelen af en toe, vlooien elkaar en spelen tikkertje.

Als kind opgevoed

Als kleine aap van een paar maanden oud, kwam de nu 13-jarige Marria bij een Portugees gezin. Ze werd er als mens behandeld en opgevoed. De chimpansee poetste haar tanden, speelde met kinderspeelgoed en keek televisie. Begin dit jaar kwam haar ware aard naar boven en werd Marria onhandelbaar. 

Weer aap worden

Sinds februari woont ze bij Stichting AAP, waar ze langzaam weer een echte chimpansee wordt. De afgelopen maanden leerden verzorgers haar hoe ze moet vlooien en hoe ze apengeluiden moet maken. ‘En nu neemt Sony het eigenlijk over’, legt David uit. Uiteindelijk is het de bedoeling dat Marria nog meer chimpansees ontmoet, zodat ze over een tijdje - als echte aap - naar een dierentuin kan verhuizen.  

Marria en Sony

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Is dit wel of geen huisdier? of Het is vandaag internationale dag tegen dierproeven.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren