Boodschap voor ruimtevader

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Als je vader (of moeder) vaak lang van huis is omdat hij voor zijn werk op reis moet, is dat niet altijd even gezellig. Ook de dertienjarige Stephanie uit Houston (VS) mist haar vader. Die van haar zit alleen wel héél ver weg, want hij werkt in het ruimtestation ISS. Stephanie verraste hem op een bijzondere manier.

Hoewel ze af en toe best kunnen bellen of skypen, leek het Stephanie leuk om haar vader, astronaut Terry Virts, te verrassen met een creatievere boodschap. Ze wilde hem graag vertellen dat ze hem mist en dat ze van hem houdt. Daarom bedacht ze een origineel plan. Als ze nou eens een boodschap in het zand zou schrijven, zó groot dat haar vader het vanuit de ruimte kon lezen? Ze ging verder fantaseren en bedacht dat misschien auto’s de letters zouden kunnen schrijven met hun bandensporen. ‘Steph Loves You’ zou er moeten staan, liefst in haar eigen handschrift.

Choreografie voor auto’s
Het automerk Hyundai wilde haar opvallende actie maar wat graag sponsoren en organiseren. Om haar plan uit te voeren, waren elf auto’s nodig. Auto-experts schreven een soort choreografie waarbij de voertuigen strak naast elkaar moesten blijven rijden om de letters zo duidelijk mogelijk te krijgen. De coureurs reden met behulp van navigatie door de Nevada’s Delamar Dry Lake-woestijn en schreven de tekst in het zand. 

De oppervlakte van de boodschap is zo groot als een flink dorp, omdat het anders vanuit de ruimte niet te zien is. Met haar bericht naar de ruimte verbrak Stephanie ook meteen het record van het langste bandenspoor ter wereld: met 5,5 kilometer lengte komt de actie straks in het Guinness World Records-boek terecht.

Telelens
Stephanies vader kon de boodschap goed lezen. Hij fotografeert graag en heeft daarom een speciale telelens bij zich in het ruimtestation. Hij stuurde een foto als bewijs dat hij het gezien had terug. Ook maakte hij kort filmpje: ‘Hé Stephanie, dit is papa. Ik wilde alleen even bellen om te zeggen dat ik van je houd. En dankjewel!’ Stephanie was vooral heel blij dat hij de boodschap gezien heeft: ‘Hij ziet vanaf daar boven natuurlijk de wonderbaarlijkste dingen. Maar ik hoop natuurlijk stiekem dat hij mijn boodschap het bijzonderst vindt’, vertelt ze in het YouTube-filmpje dat haar actie laat zien.

Ruimtevaartorganisatie NASA wil overigens niets te maken hebben met het project. Volgens ruimtevaartexperts komt dat omdat Hyundai het filmpje en de boodschap van Stephanie wil gaan gebruiken in hun reclames. En daar is NASA niet blij mee.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren