Cheerleaders

Caitlin (14) als cheerleader bij de Olympische Spelen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Ze is geen schaatser of snowboarder, toch komt Caitlin de Jong (14) uit Noordwolde deze week volop in actie tijdens de Olympische Spelen. 'Dit is zo bijzonder!', zegt ze.

Caitlin is één van de twintig cheerleaders die Nederland vertegenwoordigt in Zuid-Korea. De cheerleaders treden op bij wedstrijden en ceremonies. Niet alleen om het publiek te vermaken maar vooral om het Internationaal Olympisch Comité ervan te overtuigen dat hun sport een olympische sport moet worden.

Caitlin cheerleader

Medal Plaza

Eén van de optredens was bij Medal Plaza waar op dat moment de shorttrackers hun bronzen medailles kregen. Extra cool natuurlijk dat er toevallig Nederlanders op het podium stonden’, vertelt Caitlin. Ook hebben de cheerleaders een rol bij de sluitingsceremonie op zondag. ‘We weten nog niet precies wat we dan moeten doen. Misschien wel iets met andere landen samen.'

Het cheerleaderteam is speciaal voor de Olympische Spelen samengesteld. 'De beste cheerleaders uit twee Nederlandse topteams zijn gesecteerd. Normaal zijn we elkaars tegenstanders, maar nu natuurlijk niet. Dat was wel een beetje wennen', lacht Caitlin.

Echt meedoen

Waar de cheerleader nog van droomt? ‘Meedoen aan de Spelen van 2024! Vorig jaar deed ik mee aan het WK, maar de Spelen zijn echt next level. Daar droomt elke sporter van’, antwoordt Caitlin zonder nadenken. Maar... dan moet het nog wel even een olympische sport worden. Gesneden koek, verwacht het talent uit Friesland. ‘Het hoort er echt thuis. Sommige mensen denken dat cheerleaders maar een beetje met pompoms zwaaien. Dat is niet zo! We doen salto’s, flikflakken en gooien elkaar steeds de lucht in.’ Toch kan niemand deze olympische ervaring in Zuid-Korea Caitlin meer afnemen. ‘Ik probeer heel veel te genieten want dit is zo bijzonder!’

Hoe cheerleaden eruitziet? De coaches van team Nederland, Sanne Roelofs en Julia Wildbrett, filmden een optreden. Kijk maar mee: 

Cheerleaders Zuid-Korea

Wat Caitlin van Zuid-Korea vindt? En of ze de wedstrijden van de Nederlandse sporters op de voet volgt? Dat lees je in de krant van 23 februari.

Vond je dit interessant? Lees dan hier al het sportnieuws uit Zuid-Korea.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren