Zan TV_Afghanistan

Dapper: Afghaanse vrouwen maken tv-programma's

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Naar school gaan, sporten of naar de film. Voor jou doodnormale dingen, maar niet voor meisjes en vrouwen in Afghanistan. Een Afghaanse tv-zender die gerund wordt door vrouwen is dan ook heel bijzonder. 3 vragen en antwoorden daarover. 

1. Wat is er aan de hand in Afghanistan?

Afghanistan is een van de armste en gevaarlijkste landen ter wereld. Het land wordt al meer dan veertig jaar verscheurd door oorlog. Dagelijks vinden er aanslagen plaats waarbij veel doden vallen, niet alleen in de hoofdstad Kabul, maar ook in andere provincies.

Allerlei landen, waaronder ook Nederland, bemoeiden zich de afgelopen jaren met de veiligheid in Afghanistan, maar vrede is er nog steeds niet. De meeste buitenlandse soldaten zijn weer vertrokken. Strenggelovige islamitische strijders van de tijdelijk verslagen Taliban, hebben weer veel macht. Ook terreurgroep IS vecht nu in Afghanistan.

2. Hoe is het om in Afghanistan een meisje of vrouw te zijn?

Het leven voor meisjes en vrouwen in Afghanistan is moeilijk. Op het platteland houden veel Afghanen zich aan tradities die slecht zijn voor álle kinderen, maar vooral voor meisjes: kindhuwelijken, uithuwelijken van meisjes aan volwassen mannen en het weggeven van meisjes aan andere families om ruzies op te lossen. Bij dat laatste worden meisjes gestraft omdat een familielid iets slechts gedaan heeft. Het meisje moet dan boeten voor de fouten van een ander.

In de buurt van gevechtsgebieden zijn de scholen meestal gesloten. Vaak ook is de weg naar school te gevaarlijk. Veel ouders houden hun kinderen, vooral meisjes, daarom thuis. In gebieden waar de Taliban veel macht hebben, moeten meisjes vanaf het moment dat ze ongesteld worden een boerka aan. Ze zijn dan volwassen en oud genoeg om te trouwen. 

Voor vrouwen is buitenshuis werken lastig omdat veel mannen vinden dat vrouwen thuis moeten blijven. Vrouwen die toch een baan hebben, lopen het risico om bedreigd of vermoord te worden.

3. Is het voor Afghaanse vrouwen dan niet extra gevaarlijk om voor de tv werken?

Met hun werk voor de Afghaanse vrouwenzender ZAN TV lopen vrouwen veel risico. De vijftig vrouwen die de televisieprogramma's maken en presenteren worden daarom zwaar beveiligd. Dat ze zich door alle gevaren niet laten tegenhouden zie je in deze video van RTL Nieuws

Dappere Afghaanse vrouwen riskeren hun leven met vrouwenzender - RTL NIEUWS

Anderen lazen ook: Tientallen doden bij aanslag in Kabul.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten