Indiase rapper pakt Unilever aan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

'Unilever, ruim je shit op!' Met die pakkende boodschap heeft rapper Sofia Ashraf al heel wat mensen bereikt. Megafabrikant Unilever, dat bijvoorbeeld Ola-ijsjes en Dove-gezichtscrème maakt, is volgens haar erg milieuonvriendelijk. Ashrafs protest-rap gaat de hele wereld over. Tot verdriet van Unilever zelf.

Rapper Sofia Ashraf uit India is niet zoals veel van haar collega's. Voor haar geen grove teksten over drank, drugs of grote auto's. Ze houdt zich liever bezig met grote maatschappelijke problemen. Voor de Indiase organisatie Jhatkaa schreef Ashraf het nummer Kodaikanal won't. Op de beat van Nicky Minajs Anaconda zingt ze over de milieuvervuiling in de stad Kodaikanal.

Kodaikanal Won't

Kwik
In de rap krijgt multinational Unilever er flink van langs. Het grote bedrijf, dat levensmiddelen produceert, had tot 2001 een fabriek staan in Kodaikanal. Daar werden thermometers gemaakt. Met het milieu werd toen amper rekening gehouden. Zelfs na de sluiting zou de fabriek voor grote milieuvervuiling zorgen.

De grond is vervuild met de gevaarlijke stof kwik, dat in thermometers wordt gebruikt. Veel oud-werknemers zouden ziek zijn geworden of zelfs zijn overleden. Een schadevergoeding hebben ze nooit gekregen. 

Milieuschade
De rap van Ashraf is inmiddels al 1,8 miljoen keer bekeken - met dank aan Nicky Minaj, die deze versie van haar nummer op Twitter deelde. Met de rap hoopt de organisatie handtekeningen op te halen voor een petitie, om Unilever te laten betalen voor de milieuschade en gezondheidsproblemen van de oud-werknemers.

Unilever baalt van de rapvideo. Het bedrijf probeert juist heel veel aan duurzaamheid te doen. Volgens Unilever blijkt uit onderzoek dat de jarenlange productie in Kodaikanal geen gevaren heeft opgeleverd voor het milieu of de werknemers. Maar of de kijkers van de rap dat nog geloven, is maar de vraag.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren